Pogovori novega premierja Serža Sargsjana in opozicijskega voditelja Nikola Pašinjana so bili končani v treh minutah. Foto: Reuters
Pogovori novega premierja Serža Sargsjana in opozicijskega voditelja Nikola Pašinjana so bili končani v treh minutah. Foto: Reuters
Armenija
Protesti v Erevanu in drugih mestih potekajo že več kot teden dni. Foto: Reuters

Sargsjan je premier postal prejšnji teden, potem ko sta se mu iztekla dva mandata predsednika države, vnovič pa za ta položaj ne bi mogel kandidirati. Na premierski položaj ga je izvolila parlamentarna večina, nato pa so v Erevanu in drugih mestih izbruhnili protesti, ki vztrajajo že deseti dan.

Protestniki opozarjajo, da Sargsjanu, veteranu armenske politike, ni uspelo pomiriti vse večjih napetosti v odnosu z Azerbajdžanom in Turčijo. Moti jih tudi vse večja navezava na Rusijo, doma pa slabe gospodarske razmere in razširjena korupcija.

Na čelu protestov je 42-letni poslanec Nikol Pašinjan, nekdanji novinar in dolgoletni član opozicije, ki je bil leta 2008 že zaprt zaradi sodelovanja na protestih proti Sargsjanu, v katerih je umrlo deset ljudi. Pašinjan in njegovo politično gibanje želita Sargsjana odstaviti, da bi "demokratične institucije zaščitili pred grožnjo avtoritarizma".

"To ni dialog, ampak izsiljevanje"
Sargsjan in Pašinjan sta se pred televizijskimi kamerami zdaj le sestala, a je bilo pogovorov konec že po nekaj minutah. "Prišel sem, da se pogovoriva o vašem odstopu," je dejal Pašinjan, Sargsjan pa je te zahteve označil kot izsiljevanje. "To niso pogajanja, to ni dialog. To je izsiljevanje legitimne državne oblasti," je dejal Sargsjan in zapustil studio.

Pašinjan se je nato pridružil protestnikom, ki so jih policisti s silo razgnali. Uporabili so tudi šokgranate in aretirali okoli 200 protestnikov. Policija je sporočila, da so Pašinjana in dva druga poslanca "nasilno odstranili s protestov".

Iz urada državnega tožilca so potrdili priprtje treh poslancev zaradi suma organizacije nezakonitih protestov. Poslanci sicer uživajo poslansko imuniteto, ki jim jo lahko odvzame le parlament. Po armenski zakonodaji moraji biti priporniki ovadeni ali izpuščeni po 72 urah.

EU poziva k dialogu
Zunanjepolitično telo Evropske unije je v izjavi za javnosti pozvalo k dialogu in miroljubni rešitvi. "Vsi, ki so bili priprti med izvajanjem svoje osnovne pravice do združevanja, morajo biti v skladu z zakonom takoj izpuščeni," so zapisali in tako oblasti kot protestnike pozvali k odgovornemu in zadržanemu ravnanju.