Armenski protestniki na ulicah izražajo nestrinjanje z utrjevanjem Serža Sarkisjana (na fotografiji) na oblasti. Foto: Reuters
Armenski protestniki na ulicah izražajo nestrinjanje z utrjevanjem Serža Sarkisjana (na fotografiji) na oblasti. Foto: Reuters
Erevan
Policija je v dveh dneh aretirala več sto ljudi. Foto: Reuters

Armenski parlament je v torek kljub nasprotovanju javnosti 63-letnemu Sargsjanu dovolil položaj predsednika zamenjati za položaj premierja. Vlada je leta 2015 spremenila ustavo, po kateri ima vodilno politično vlogo v državi premier, vloga predsednika pa je postala ceremonialna.

Sargsjan je bil predsednik deset let, vse od leta 2008. Na mesto predsednika so poslanci v torek potrdili Armena Sarkisjana, ki je bil predtem armenski veleposlanik v Veliki Britaniji.

Protestniki so se množično na ulice podali že v četrtek, ko se je v Erevanu zbralo okoli 15.000 ljudi, policija pa je prijela 120 protestnikov. Novi predsednik Sarkisjan je takrat protestnike pozval k dialogu in medsebojnemu spoštovanju.

Z armenskimi zastavami in slogani, kot je "Sargsjan je diktator", so protestniki tudi v petek znova zasedli ulice prestolnice in poskušali onemogočiti promet. Nekatere ulice so zaprli z vozili, številni vozniki pa so trobili v znak podpore protestnikom. Policija je aretirala 230 ljudi.

Na čelu protestov je 42-letni poslanec Nikol Pašinjan, nekdanji novinar in dolgoletni član opozicije, ki je bil nekaj časa zelo zaprt zaradi sodelovanja na protestih proti Sargsjanu leta 2008, v katerih je umrlo deset ljudi.

Neuspešnost v boju proti revščini
Poleg političnih manevrov, s katerimi mu je po več kot desetletju na položaju predsednika uspelo ohraniti oblast v državi, protestniki Sarkisjanu očitajo tudi neuspešnost v boju proti revščini in korupciji, medtem ko imajo oligarhi še vedno nadzor nad gospodarstvom v državi.