Do ponedeljka naj bi zapadlo še do tri metre snega. Foto: EPA
Do ponedeljka naj bi zapadlo še do tri metre snega. Foto: EPA

V Alpah severovzhodno od Seefelda je ponoči zapadlo okoli 20 centimetrov snega na nekaj več kot meter podlage. V nekaterih delih na skrajnem zahodu države na Predarlskem pa do 60 centimetrov na meter podlage, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot poroča hrvaški portal index.hr, naj bi v delih države do ponedeljka zapadlo še do tri metre snega.

Nevarnost plazov je tako na Tirolskem še vedno visoka, a so razmere pod nadzorom. Okoli tisoč gospodinjstev je v tej zvezni deželi, tudi v Innsbrucku, dopoldne začasno ostalo brez elektrike. Do izpadov električne energije bi lahko prihajalo tudi čez dan.

Na Predarlskem so zaradi novozapadlega snega stopnjo nevarnosti plazov zvišali na četrto na petstopenjski lestvici. Tudi tam bi lahko do četrtka zapadlo do pol metra novega snega. V deželi več krajev po cesti še vedno ni dostopnih. Smučišča so sicer večinoma odprta, a delujejo v okrnjenem obsegu.

Plazovi bi lahko poškodovali zgradbe in poti

Za nekatere gore na Solnograškem, kjer bo ponekod po napovedih do večera zapadlo od 40 do 80 centimetrov novega snega, pa so stopnjo nevarnosti zvišali na najvišjo. Na nadmorski višini nad 2200 metri je pričakovati obsežne plazove, ki bi lahko poškodovali zgradbe in gorske poti. Plazovi so mogoči tudi pod 1400 metri nadmorske višine.

V tej deželi se je danes sprožil snežni plaz na lahko smučarsko progo in pod seboj pokopal tri otroke. Reševalci so jih še pravočasno rešili, otroci pa niso utrpeli poškodb.
Na severu avstrijske Štajerske je medtem nevarnost plazov že od torka zvečer na najvišji stopnji, okoli 2.000 ljudi pa je zaradi snežnih razmer odrezanih od sveta.

Ponekod po državi so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti plazov. Foto: EPA
Ponekod po državi so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti plazov. Foto: EPA

Umrla učitelj smučanja in 16-letnik

Snežne razmere so v Avstriji zahtevale novi smrtni žrtvi. Na avstrijskem Štajerskem je umrl učitelj smučanja, ki je padel v pet metrov globok nanos snega in ga skupina šolarjev iz Spodnje Štajerske, ki jo je učil, ni mogla rešiti, poroča avstrijska javna televizija ORF.

Pod snežnim plazom v smučarskem središču St. Anton pa je umrl še en smučar. Plaz je zasul 16-letnega smučarja, ki je z bratom in staršema smučal zunaj urejenega smučišča, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub hitremu prihodu reševalcev jim fanta ni uspelo rešiti, medtem ko preostali trije člani družine niso bili poškodovani.

V Spodnji Avstriji zaprtih več smučišč

Najvišja nevarnost pred plazovi velja tudi za Spodnjo Avstrijo, kjer ostaja zaprtih več smučišč, saj razmere ne dopuščajo varne smuke. Med drugim so zaprli smučišče Hochkar, ki tudi ni več dostopno po cesti. Preventivno so že v ponedeljek evakuirali vse tamkajšnje goste.

Na južnem delu Zgornje Avstrije velja najvišja stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi. Zaradi neugodnih zimskih razmer pa je ostalo zaprtih več smučišč, med njimi Krippensten in Kasberg. V deželi ostaja neprevoznih okoli 50 cest.

Na Bavarskem v Nemčiji se prav tako spoprijemajo z obilico snega, ki ovira promet, velika pa je tudi nevarnost plazov, navaja nemška tiskovna agencija DPA.