Drugi protestnik je umrl v priporu. Foto: Reuters
Drugi protestnik je umrl v priporu. Foto: Reuters

Oblasti so v izjavi sporočile, da je 25-letnik umrl, potem ko so ga priprli v nedeljo zaradi sodelovanja na protestih in ga obsodili na deset dni v zaporu.

Prvi protestnik je umrl v ponedeljek. Notranje ministrstvo je sporočilo, da mu je v rokah razgnalo eksplozivno napravo, ki naj bi jo želel vreči proti policistom.

Kljub policijskemu nasilju so se protestniki v sredo že četrti večer zapored zbrali v številnih beloruskih mestih, kjer so izražali svoje nezadovoljstvo nad predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ki je v nedeljo po uradnih podatkih premočno zmagal na predsedniških volitvah in si zagotovil še šesti mandat.

Na več neodvisnih kanalih in aplikacijah za pošiljanje sporočil je bilo videti ljudi v Minsku, Grodnu, Brestu in drugih mestih. Lukašenka so pozivali, naj konča nasilje in odstopi. Obenem je solidarnost s protestniki pokazalo več kot sto zdravnikov, ki so pozivali proti nasilju.

Vidnejši televizijski moderator Jevgeni Perlin pa je zaradi laži in nasilja protestno odstopil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Policija je nasilna do protestnikov. Foto: Reuters
Policija je nasilna do protestnikov. Foto: Reuters

V več mestih so oblikovali človeške verige proti policijskemu nasilju. Protesti so izbruhnili v nedeljo zvečer po razglasitvi vzporednih volitev, ki so pokazale, da je že šestič zmagal Lukašenko. Protestniki zmagovalko vidijo v njegovi tekmici Svetlani Tihanovski, ki je zaradi pritiskov oblasti odšla v Litvo.

Policija spet uporabila gumijaste naboje

Policija naj bi v sredo na protestih znova uporabila gumijaste naboje in zastraševalne bombe. Patruljirala je po stanovanjskih četrtih in streljala na vozila, so poročali lokalni mediji. Aretirala je okoli 700 ljudi, so sporočili z notranjega ministrstva.

Podjetnik Valerij Cepkalo, ki je želel kandidirati na volitvah, nato pa zaradi strahu pred aretacijo zbežal v Rusijo, je pozval Evropsko unijo, naj prizna Tihanovsko kot predsednico.

Nezadovoljstvo v Belorusiji narašča. Po spletu kroži več posnetkov, na katerih moški, ki so tarča kritik zaradi nasilja proti mirnim državljanom, v smeti mečejo svoje uniforme ali jih celo zažigajo. Resničnosti posnetkov sicer ni bilo mogoče preveriti, opozarja DPA.

Kritična je tudi visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je obtožila oblasti uporabe nepotrebne in nesorazmerne sile.