Protest je potekal pod sloganom Konec pandemije: dan svobode. Foto: Reuters
Protest je potekal pod sloganom Konec pandemije: dan svobode. Foto: Reuters

"Največja teorija zarote je koronavirusna pandemija," so med drugim vzklikali in pozivali k odpravi uvedenih ukrepov. Protestniki, med katerimi so le redki nosili zaščitne maske in ohranjali varnostno razdaljo, so se začeli zbirati na ulici Unter den Linden in bližnjih ulicah z gesli "Svoboda" in "Upor".

Osrednjo protestno akcijo, ki je potekala pod geslom Konec pandemije: dan svobode, je sklicala pobuda Querdenken 711 v parku Tiergarten nedaleč od sedeža nemškega parlamenta. Shod je potekal tudi pred Brandenburškimi vrati. Protestniki so nosili plakate z napisi "Smo svobodni ljudje", "Glasni smo, ker nam kradete svobodo", "Korona – lažni alarm" in "Mislite! Ne nosite mask!"

"Naša zahteva je vrnitev k demokraciji. Maske, ki nas zasužnjujejo, morajo oditi," je dejal neki protestnik. Drugi so opozarjali na to, da so znanstveniki in drugi, ki se ne strinjajo s strogimi ukrepi, po svetu utišani, cenzurirani ali obtoženi, da spodbujajo teorije zarote.

Pobudo za proteste v nemški prestolnici je dal poslovnež in politični novinec Michael Ballweg, ki je podobne proteste organiziral v Stuttgartu.

V Nemčiji se lahko od danes v roku 72 ur po vrnitvi v državo testirajo vsi, tudi če ne kažejo znakov okužbe, na primer na točkah za testiranje na letališčih ali v zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters
V Nemčiji se lahko od danes v roku 72 ur po vrnitvi v državo testirajo vsi, tudi če ne kažejo znakov okužbe, na primer na točkah za testiranje na letališčih ali v zdravstvenih ustanovah. Foto: Reuters

Brezplačno testiranje ob vrnitvi

V Nemčiji so v petek ugotovili 955 novih okužb, tako da se je v državi skupno do zdaj okužilo že več kot 200.000 ljudi. V zadnjih 24 urah je umrlo sedem bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj 9148.

V državi so sicer avgusta začeli brezplačno testirati vse povratnike iz tujine. Po navedbah ministra za zdravje Jensa Spahna se lahko v 72 urah po vrnitvi v Nemčijo testirajo vsi, tudi če ne kažejo znakov okužbe, na primer na točkah za testiranje na letališčih ali v zdravstvenih ustanovah.

Stroške testiranja krijejo zdravstvene zavarovalnice. Zvezna vlada naj bi jim pokrila stroške s povečanimi dodatki, o čemer je že odločila.

Spahn: Virus ni na počitnicah

"Naraščajoče število primerov v Nemčiji je jasno opozorilo. Virus ni na počitnicah," je v petek dejal Spahn. Po njegovih besedah bo kmalu za vse, ki bodo prišli s tveganih območij, ob vrnitvi v Nemčijo obvezno testiranje na novi koronavirus.

Gospodarski minister Peter Altmeier pa je pozval k višjim kaznim za tiste, ki protikoronske ukrepe kršijo, piše Deutsche Welle. "Vsak, ki namerno ogroža druge, mora vedeti, da se bo soočil z resnimi posledicami. Ne smemo ogroziti napredka in tvegati novega porasta okužb," je dejal.

Nemci pozivali k odpravi strogih ukrepov