Potem ko so Britanci čez noč uvedli karanteno za vse turiste, ki prihajajo iz Španije, so zdaj še Nemci odsvetovali potovanje v večino španskih pokrajin. Foto: Reuters
Potem ko so Britanci čez noč uvedli karanteno za vse turiste, ki prihajajo iz Španije, so zdaj še Nemci odsvetovali potovanje v večino španskih pokrajin. Foto: Reuters

Nemško ministrstvo je odsvetovalo potovanja v Katalonijo, Aragonijo in Navarro. Odločitev so utemeljili s tem, da so v teh pokrajinah potrdili večje število novih okužb z novim koronavirusom. Še vedno pa ne odsvetujejo potovanj na med Nemci zelo priljubljene Balearske in Kanarske otoke.

Nemcem ob vrnitvi domov na voljo brezplačni testi
Zunanje ministrstvo je splošno opozorilo pred potovanji za Španijo odpravilo 21. junija, dva tedna po tem, ko je španska vlada odpravila izredne razmere. Od takrat pa je število okužb ponekod skokovito naraslo. V prihodnje bodo morali dopustniki, ki se vrnejo v Nemčijo s tveganih območij, sicer opraviti test na novi koronavirus, ki pa bo brezplačen.

Naraščanje okužb skrbi Katalonce
V Kataloniji z več kot 7,5 milijona prebivalcev so sicer v ponedeljek potrdili 724 novih okužb v zadnjih 24 urah. Predsednik pokrajine Quim Torra je pozval ljudi, naj bodo previdni, saj da so razmere kritične. Če bodo številke še naprej naraščale, bo treba uvesti stroge ukrepe, je dodal. Španija je ena izmed najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19, saj so potrdili več kot 270.000 okužb in 28.400 mrtvih.

Sanchez: Nepravičen ukrep Velike Britanije
Gre za nov udarec španskemu turizmu, potem ko je Velika Britanija uvedla karanteno za vse, ki se vračajo iz Španije. Španski premier Pedro Sanchez je kritiziral London. Prepričan je, da je ukrep nepravičen in da so turisti varnejši v večini Španije kot v Veliki Britaniji.

V Madridu obvezne maske v javnosti ves čas
V španski prestolnici so že sprejeli dodatne ukrepe, da bi preprečili vnovično rast okužb, kot se dogaja v vzhodnošpanskih pokrajinah. Nošnja mask v javnosti je zdaj v Madridu obvezna ves čas, ne glede na fizično oddaljenost od drugih ljudi. Gostinski lokali se morajo zapreti do 1. ure zjutraj, na zunanjih površinah barov, gostiln in restavracijah pa se lahko za omizjem zbere največ 10 ljudi. Oblasti so tudi svetovale, da se Madridčani tudi za domača druženja omejijo na največ 10 ljudi.

Namesto španskih plaž kopanje v  jezeru Hampstead v Londonu. Karantena in ne najboljše epidemiološke razmere bodo najbrž marsikaterega Britanca odvrnile od počitnic v Španiji ali kje drugje v tujini. Foto: EPA
Namesto španskih plaž kopanje v jezeru Hampstead v Londonu. Karantena in ne najboljše epidemiološke razmere bodo najbrž marsikaterega Britanca odvrnile od počitnic v Španiji ali kje drugje v tujini. Foto: EPA

Johnson: Moramo ukrepati. Ponekod je mogoče videti znake drugega vala.
Britanski premier Johnson je v torek znova branil odločitev britanske vlade, da morajo vsi potniki iz Španije v 14-dnevno karanteno. "Tam, kjer mislimo, da se tveganje znova krepi, moramo ukrepati hitro in odločno," je Johnson dejal med obiskom v angleškem mestu Nottingham. "Bodimo jasni glede tega, kar se dogaja po Evropi, pri nekaterih naših evropskih prijateljih. Bojim se, da je ponekod mogoče videti znake drugega vala epidemije," je povedal. Nakazal je sicer, da bi lahko tudi nekoliko omilili ta ukrep. Na vprašanje, ali bi lahko namesto 14-dnevne uvedli samo 10-dnevno karanteno, je dejal, da preučujejo načine, kako bi lahko "omejili vpliv" tega ukrepa.

V Antwerpnu se po novem lahko med 23.30 in 6.00 na ulicah zadržujejo samo zaposleni v nujno potrebnih službah. Foto: Reuters
V Antwerpnu se po novem lahko med 23.30 in 6.00 na ulicah zadržujejo samo zaposleni v nujno potrebnih službah. Foto: Reuters

Policijska ura v Antwerpnu
Zaradi stopnjevanja novih okužb se vračajo nekateri pandemijski ukrepi v Belgiji, zlasti na severu v Flandriji. Največje mesto Antwerpen je v torek znova uvedlo nekatere omejitve: za vse starejše od 12 let so obvezne maske, kjer ni mogoče ohranjati fizične oddaljenosti med ljudmi. Ponoči med 23.30 in 6.00 velja policijska ura za vse, razen za delavce v nujno potrebnih službah. Znova so prepovedali ekipne in kontaktne športe. V Antwerpnu je namreč stopnja okužb presegla mejo 100 primerov na 100 tisoč prebivalcev. V celotni državi so število ljudi, ki se lahko zbere v javnosti, zmanjšali na 100 v notranjih prostorih in na 200 na prostem.

Ponoči zaprte plaže v Bretanji
V Bretanji na zahodu Francije so uvedli prepoved zadrževanja na plažah med sončnim zahodom in vzhodom, saj se je v znanem letoviščnem kraju Quiberon v zadnjih dveh tednih pojavilo močnejše žarišče izbruha.

Portugalsko zdravstveno osebje pred muralom s svojimi podobami na zidu bolnišnice Sao Joao v Portu. Foto: EPA
Portugalsko zdravstveno osebje pred muralom s svojimi podobami na zidu bolnišnice Sao Joao v Portu. Foto: EPA

Portugalska: Razvili masko, ki dezaktivira novi koronavirus
Medtem so portugalski znanstveniki razvili posebno zaščitno masko s posebnim premazom, ki dezaktivira novi koronavirus. V eni uri po stiku s tkanino se količina virusa zmanjša za 99 odstotkov. Maska je namenjena večkratni uporabi, saj je enako učinkovita tudi po 50 pranjih.

Ključno nošenje maske z ukrepi omejevanja medsebojnih stikov
Virolog Pedro Simas, ki je sodeloval pri razvoju maske, je povedal, da premaz sicer ni ključnega pomena pri spoprijemanju z virusom. Meni, da je ključno samo nošenje mask v kombinaciji z ukrepi omejevanja medsebojnih stikov. "Ti virusi se prenašajo prek velikih kapljic s premerom približno en milimeter. Tako da je vsaka prepreka, ki tem velikim kapljicam prepreči dostop do vašega respiratornega sistema, učinkovita," je poudaril. Maske so na prodaj že od 10. aprila za deset evrov, a so šele zdaj potrdili, da dezaktivirajo novi koronavirus.