Čakanje potnikov na prostovoljno testiranje na mednarodnem letališču v Düsseldorfu. Foto: EPA
Čakanje potnikov na prostovoljno testiranje na mednarodnem letališču v Düsseldorfu. Foto: EPA

Seznam tveganih držav pripravlja nemška vlada skupaj z nemškim Inštitutom Roberta Kocha (RKI). Glavno merilo je več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Na trenutnem seznamu je 128 držav, med njimi ni Slovenije, Hrvaške, Italije in Madžarske ter Španije, so pa med drugim Luksemburg, BiH, Kosovo, Črna gora, Srbija in Turčija.

Spahn: Želimo zaščititi prebivalce Nemčije
Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v ponedeljek dejal, da bo odredil "obvezne teste za vse, ki prihajajo iz tveganih držav". Namen tega ukrepa je po njegovih besedah zaščita prebivalcev Nemčije. "Preprečiti moramo, da bi tisti, ki se vrnejo s potovanj, neopazno okužili druge in tako sprožili verigo novih okužb," je še dejal.

Od konca preteklega tedna so na nemških letališčih mogoča prostovoljna testiranja za vse, ki se vrnejo iz tveganih držav. Tisti, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom, morajo v domačo samoizolacijo. Brezplačno se lahko v 72 urah testirajo tudi potniki iz držav, ki niso na seznamu tveganih držav, vendar tega ne morejo storiti na letališčih, ampak v zdravniških ordinacijah ali zdravstvenih domovih.

Pogled na St. Wolfgang in istoimensko jezero ob njem z gore Schafberg. Foto: EPA
Pogled na St. Wolfgang in istoimensko jezero ob njem z gore Schafberg. Foto: EPA

Se St. Wolfgang spreminja v Ischgl?

V Avstriji pa narašča strah, da bi lahko turistično priljubljen kraj St. Wolfgang v Zgornji Avstriji postal novo žarišče novega koronavirusa – podobno, kot se je v prvem valu okužb zgodilo s smučarskim središčem Ischgl.

V zadnjih dneh so v St. Wolfgangu v pokrajini Salzkammergut namreč potrdili 53 okužb z novim koronavirusom. S prvimi okužbami so javnost seznanili v petek. Trenutno so znani izidi vseh 628 sobotnih testov, dodatno pa so opravili še 419 testov. Rezultati teh naj bi bili znani danes.

Koronavirus v sosednjih državah

Okuženi z novim koronavirusom v St. Wolfgangu so predvsem mladi praktikanti, ki so zaposleni v turizmu. Okužbo so poleg tega potrdili pri najmanj enem gostu.

"Okuženi praktikanti so prebivali v različnih zmogljivostih, večinoma v dvo- in triposteljnih sobah," je povedal vodja turističnega združenja jezero Wolfgang Hans Wieser. Praktikanti so se poleg tega srečevali v prostem času, med drugim v dveh barih, ki so ju medtem že zaprli. Prav tako so pristojne oblasti odredile zaprtje vseh gostinskih lokalov po 23.00.

Glavar okraja Gmunden Alois Lanz je poudaril, da za počitniške goste obstaja le majhna verjetnost okužbe, saj so vsi praktikanti pri delu nosili zaščitno masko.

St. Wolfgang velja za pomemben počitniški kraj Zgornje Avstrije, lani so tam našteli več kot 400.000 prenočitev.

Avstrija uvaja strožji nadzor za potnike iz rizičnih držav

"Imamo pregled nad verigo okužb"

Novi grozd okužb v St. Wolfgangu obuja spomine na tirolsko smučarsko središče Ischgl, ki je bil ob začetku pandemije covida-19 v Evropi eno od prvih žarišč okužb. Pristojni v Zgornji Avstriji sicer zavračajo primerjave z razmerami v Ischglu marca letos in poudarjajo, da so takoj, ko so izvedeli za prve primere, začeli testirati. "Pomembno je, da imamo pregled nad verigo okužb," je dejala ministrica za zdravje dežele Zgornje Avstrije Christine Haberlander.

Trenutno je v Avstriji več kot 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju in v Zgornji Avstriji. Skupno so v Avstriji do zdaj potrdili 20.519 okužb z virusom SARS-CoV-2. Zaradi covida-19 je umrlo 713 bolnikov, največ na Dunaju – 204.

Belgija zaostruje ukrepe: Srečevanje le še s petimi ljudmi

Belgija je v ponedeljek naznanila nove ukrepe v boju proti novemu koronavirusu, saj so v državi zaznali skrb vzbujajoč porast okužb, pretežno povezan s pristaniškim mestom Antwerpen. Od srede se bodo Belgijci zunaj lastnih gospodinjstev lahko srečevali le še s petimi ljudmi, medtem ko so se lahko do zdaj s 15. Znova bo močno priporočeno delo od doma. Javni dogodki bodo po novem omejeni na 200 udeležencev, če bodo potekali zunaj, in na 100, če bodo potekali znotraj. Gre za prepolovitev do zdaj veljavnih omejitev. Poleg tega bodo znova postale obvezne zaščitne maske povsod, kjer ne bo mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra. Po daljšem obdobju padanja števila novih okužb v državi so te v zadnjih tednih znova začele naraščati. Med 17. in 23. julijem je bilo dnevno povprečje novih okužb 279, kar je 71 odstotkov več kot predhodni teden. Razmere so po oceni pristojnih oblasti še posebej skrb vzbujajoče v Antwerpnu na severu Belgije, kjer so pretekli teden zaznali 47 odstotkov vseh okužb.