Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med njimi so dela White Fragility Robin Diangelo, The New Jim Crow v avtorstvu Michelle Alexander in Just Mercy Bryana Stevensona, ki so bila v torek med najbolj prodajanimi v spletnih trgovinah Amazon in Barnes & Noble, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

James Baldwin je bil ameriški romanopisec, esejist, dramatik, pesnik in družbeni kritik. Njegov nedokončani rokopis Remember This House je Raoul Peck lani priredil v dokumentarni film Nisem tvoj zamorec. Foto: AP
James Baldwin je bil ameriški romanopisec, esejist, dramatik, pesnik in družbeni kritik. Njegov nedokončani rokopis Remember This House je Raoul Peck lani priredil v dokumentarni film Nisem tvoj zamorec. Foto: AP

Zelo priljubljena je tudi klasika pisatelja in borca za pravice temnopoltih Jamesa Baldwina The Fire Next Time, ki je bila sicer izdana pred več kot petdesetimi leti. Med otroškimi deli je posebno zaželena slikanica Antiracist Baby Ibrama X. Kendija, ki izide prihodnji teden. Avtor je predtem že prejel najvišjo ameriško nagrado za književnost National Book Award.

Protesti s transparenti "Temnopolta življenja štejejo" so po številnih mestih po ZDA izbruhnili pretekli teden, potem ko je v policijskem pridržanju v Minneapolisu umrl temnopolti George Floyd. Več aktualnih prodajnih uspešnic obravnava policijsko nasilje. Med njimi je delo Between the World and Me publicista Ta-Nehisija Coatesa, ki je za knjigo leta 2015 dobil National Book Award. Delo je napisano v obliki pisma avtorja svojemu sinu, skozi katerega se osredotoča na smrt svojega prijatelja, umorjenega v primežu policijskega nasilja.

V polju mladinske literature bralke in bralci segajo po knjigi Angie Thomas The Hate U Give. V središču je mlado dekle, ki je priča policijskemu umoru najboljšega prijatelja. Po literarni predlogi romana je leta 2018 nastal istoimenski celovečerec v režiji Georgea Tillmana Jr.

AP med najbolj priljubljenimi knjigami zadnjih dni v ZDA našteva še slikanico We’re Different, We’re the Same (Različni smo, enaki smo), knjigo Be the Bridge: Pursuing God’s Heart for Racial Reconciliation (Bodi most: sledi božjemu srcu za rasno spravo) Latashe Morrison in Why I’m No Longer Talking to White People About Race (Zakaj se z belopoltimi več ne pogovarjam o rasi) avtorice Reni Eddo-Lodge.