Esper za zdaj ostaja na položaju obrambnega ministra. Foto: Reuters
Esper za zdaj ostaja na položaju obrambnega ministra. Foto: Reuters

Esper meni, da bi takšna rešitev prišla v poštev le kot skrajni izhod v sili v najresnejših primerih. "Trenutno nismo tam in ne podpiram obuditve zakona proti vstaji," je dejal obrambni minister.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da Esper za zdaj ostaja na položaju. Pojavila so se namreč ugibanja, da se ga želi Trump znebiti zaradi njegovih izjav o protestih.

BBC poroča, da bo nacionalna garda preiskovala incident blizu Bele hiše v ponedeljek, ko je njihov helikopter letel nizko blizu mirnih protestnikov. Strokovnjaki pravijo, da se ta manever običajno uporablja za zastraševanje in preganjanje množic z ustvarjanjem vetra.

Generalni državni tožilec v Minnesoti Keith Ellison se je odločil spremeniti obtožnico zoper nekdanjega belskega policista Dereka Chauvina, ki je ubil temnopoltega Georga Floyda. Zdaj je Chauvin obtožen umora druge, ne več tretje stopnje. Zagrožena kazen je do 40 let zapora, 15 let več kot v primeru prejšnje obtožnice.


Obtoženi bodo tudi trije preostali policisti Thomas Lane, J. Alexander Kueng in Tou Thao, ki so bili vpleteni v incident, in sicer pomoči pri umoru, poroča lokalni časnik Star Tribune.

Posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo vsaj dva helikopterja, ki sta izvajala ta manever, pri čemer je bil eden označen z rdečim križem, torej je bil zdravstveni helikopter.

Veter, ki ga je ustvarjal helikopter, je polomil nekaj vej, nekatere so padle blizu protestnikov, in raztresal predmete in razbito steklo s tal po ulicah. Vsaj en helikopter je letel nižje, kot je višina bližnjih stavb.

Esper je dejal, da je tudi on vojski ukazal, naj preiščejo dogodek.

Esper: Floydova smrt je grozljiv zločin

Množični protesti po ZDA po smrti temnopoltega Georgea Floyda v rokah belskega policista potekajo že več kot teden dni.

"Floydova smrt je grozljiv zločin. Policisti, ki so bili na kraju dogodka, morajo odgovarjati za umor. To je tragedija, ki se prevečkrat ponavlja. Z globokim sočutjem želim izraziti sožalje družini in prijateljem Georgea Floyda v svojem imenu in v imenu Pentagona. Rasizem v ZDA je resničnost in moramo storiti vse, da to priznamo, se s tem soočimo in ga izbrišemo," je dejal minister za obrambo.

Aretiranih skoraj 10.000 ljudi

Tiskovna agencija Associated Press je poročala, da je bilo do zdaj po državi aretiranih najmanj 9300 ljudi.

V več mestih so oblasti razglasile policijske ure zaradi nasilja in ropanja, ki sta spremljala proteste.

Medtem je agencija za nadzor nad prepovedanimi mamili (DEA) dobila pooblastilo, da izvaja prikrit nadzor nad protestniki. Portal Buzzfeed News, ki ga navaja BBC, poroča, da je pravosodno ministrstvo agenciji odobrilo začasno pooblastilo za to dejavnost.

Agenti DEA-ja bodo lahko zbrane podatke o protestnikih delili z organi pregona na lokalni in zvezni ravni.

ZDA: Vložena obtožnica tudi zoper tri preostale policiste