Eunice Osayande so pod pretvezo svetle prihodnosti v igralski karieri iz Nigerije v Bruselj zvabili tihotapci ljudi.

V Belgiji je bila takoj po prihodu leta 2016 prisiljena v prostitucijo. Tolpa tihotapcev je za stroške njenega prevoza v Evropo, zvodnika in najemnine zahtevala 45.000 evrov, poroča BBC.

23-letna Osayande je leta 2018 skušali poiskati pomoč pri humanitarni organizaciji za spolne delavce, ki se ji je zaupala o nasilju in grožnjah na delu. Izsiljevalcev si ni upala prijaviti policiji, saj je v Belgiji živela kot migrantka brez dokumentov.

Le nekaj tednov pozneje, junija 2018, je bila umorjena v Bruslju, v predelu Gare du Nord – nezadovoljna stranka jo je 17-krat zabodla z nožem.

Po njeni smrti so se po Bruslju začeli protesti spolnih delavk in delavcev, ki so zahtevali boljše delovne razmere in jasno zakonodajo. Prostitucija v Belgiji ni prepovedana, vendar na nacionalni ravni ni enotnih pravil.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poimenovanje ulic po ženskah

Mestne oblasti v Bruslju so se tri leta po umoru Eunice Osayande odločile, da bodo po njej poimenovale ulico v severnem delu mesta. To je del kampanje, v sklopu katere si prizadevajo več območij v mestu poimenovati po ženskah. Dve ulici so poimenovali po protinacističnih borkah Yvonne Nèvejean in Andrée de Jongh ter most po aktivistki LGBT Suzan Daniel.

Vendar pri feminizmu "ne gre le za ženske, ki izstopajo", je o vključitvi imena Eunice Osayande med poimenovanja povedala mestna svetnica Ans Persoons. "Pri vključujočem feminizmu gre za pravice žensk in boje na vseh družbenih ravneh," je dodala.

42 odstotkov žensk v Belgiji med 16. in 69. letom izkusi fizično spolno nasilje, poudarja Ans Persoons. "Ta odstotek je veliko višji med spolnimi delavkami. Prav zato je Eunice Osayande dobila svojo ulico."