V Bruslju so Evropska komisija, Evropski parlament in sedež Nata. Foto: Reuters

Po ocenah EEAS-a je v Bruslju zaradi osrednjih institucij EU-ja "okoli 250 kitajskih in 200 ruskih vohunov", na spletni strani poroča nemški časnik Die Welt, ki se sklicuje na diplomate EU-ja.

Diplomatom in vojaškim predstavnikom so zato svetovali, naj se izogibajo določenih lokalov v evropski četrti, vključno s priljubljenim "steakhousom" in kavarno v bližini sedeža komisije.

Kitajski in ruski obveščevalci so po podatkih EEAS-a nameščeni pretežno na veleposlaništvih in gospodarskih predstavništvih svojih držav, še piše Die Welt.

Vohunska dejavnost tujih držav v Bruslju ni nobena skrivnost, upoštevajoč pomembnost, ki jo ima mesto kot neuradna prestolnica EU-ja, kjer so osrednje evropske institucije, pa tudi sedež zveze Nato, še navaja nemški časnik.

Leta 2003 vohunjenja sumili Izrael in ZDA

Časnik pri tem spomni na škandal, ki je izbruhnil leta 2003, ko so v poslopju Justis Lipsius, kjer potekajo zasedanja Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav članic Unije, odkrili prisluškovalne naprave. Te so bile nameščene v prostorih, ki jih uporabljajo britanski, francoski, nemški in španski diplomati. Čeprav storilcev nikdar niso odkrili, je sum padel na Izrael in ZDA.

Ob ruskih in kitajskih agentih naj bi bili v Bruslju sicer aktivni tudi ameriški in maroški agenti, še poroča Die Welt.