Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na ulicah Pariza za red skrbi 3000 pripadnikov varnostnih sil, a so kljub temu v prestolnici izbruhnili tudi spopadi med policisti in protestniki.

Francozi bodo morali zaradi vnovičnega naraščanja okužb od 9. avgusta potrdilo pokazati za vstop v restavracije, kavarne, letala in medkrajevne vlake.

Ankete kažejo, da večina Francozov covidno potrdilo podpira, kar nekaj pa jih je tudi goreče proti.

Potrdilo zahteva bodisi cepljenost bodisi negativen izvid testa na covid ali potrdilo o prebolelosti. Poleg tega je cepljenje obvezno za vse zaposlene v zdravstvu, in sicer imajo čas do sredine septembra.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlado obtožujejo izsiljevanja

Hager Ameur, 37-letna medicinska sestra, je za AP povedala, da je zaradi zahteve po cepljenosti dala odpoved v službi, ob tem pa vlado obtožila "izsiljevanja".

"Mislim, da nam ne smejo ukazovati, kaj moramo in česa ne smemo storiti," je povedala. "V prvem valu so z nami, z delavci v zdravstvu, precej slabo ravnali. Zdaj pa nam nenadoma skušajo dopovedati, da če se ne cepimo, je vsak okuženi človek naša krivda. Mislim, da je to bolno."

Zaradi vladne napovedi o uvedbi covidnih potrdil se je več necepljenih Francozov prijavilo na cepljenje. Cepilnih mest je na voljo dovolj, vključno na nekaterih plažah. Z obema odmerkoma je v Franciji cepljenih 47,5 odstotka prebivalcev.