Prizor s shoda v Parizu. Foto: Reuters
Prizor s shoda v Parizu. Foto: Reuters

Protesti so načrtovani še v Marseillu, Montpellieru, Nantesu in Toulousu. V Parizu je medtem že prišlo do spopadov, policija je uporabila solzivec, poroča francoska televizija BTM.

Do protestov prihaja med koncem tedna, ko naj bi francoski parlament glasoval o predlogu vlade, ki namerava uvesti obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in negovalce v domovih za ostarele, ob tem pa tudi zdravstveno potrdilo po načelu PCT za vstop na javne prireditve, v restavracije in na javni prevoz.

V večjih mestih že več dni potekajo protesti, na katerih protestniki predlagane vladne ukrepe označujejo za "zdravstveno diktaturo".

Islandija zaradi porasta okužb znova uvaja nekaj ukrepov

Na Islandiji znova uvajajo obvezno vzdrževanje medsebojne razdalje. Foto: EPA
Na Islandiji znova uvajajo obvezno vzdrževanje medsebojne razdalje. Foto: EPA

Na Islandiji medtem štiri tedne po sprostitvi vseh protikoronskih ukrepov znova uvajajo nekaj omejitev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Novi ukrepi bodo začeli veljati v nedeljo.

Bari in klubi se bodo zaprli opolnoči, na prireditvah bo dovoljeno največ 200 ljudi, v zaprtih prostorih pa bodo obvezne maske.

Prebivalci bodo morali med seboj ohranjati en meter razdalje, poroča islandska nacionalna televizija RUV.

Štiritedenska ukinitev ukrepov je v državi začela veljati po 15 mesecih obveznega vzdrževanja razdalje in nošenja mask.

V zadnjih dneh so na Islandiji vsak dan potrdili nekaj deset okužb z novim koronavirusom, kar je precej za otok s 360.000 prebivalci.

Približno 90 odstotkov Islandcev, starejših od 16 let, je prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19. Polno cepljenih je 71 odstotkov.