V Parizu so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters
V Parizu so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Foto: Reuters

Po navedbah sindikata splošne konfederacije delavcev (CGT) se je v francoski prestolnici zbralo 800.000 ljudi, a kot navaja notranje ministrstvo, so uradni podatki precej nižji.

O protestih so poročali tudi iz drugih francoskih mest. V Marseillu se je po podatkih sindikatov zbralo 280.000 ljudi, v Bordeauxu 110.000, Nantesu 80.000 in Rennesu 35.000. Po uradnih podatkih naj bi bilo protestnikov precej manj.

Francoska policija je pred začetkom protestov sporočila, da na današnjih protestih po vsej državi pričakuje "od 600.000 do 800.000 ljudi", od tega od 40.000 do 70.000 v prestolnici. Opozorili so, da znova pričakujejo tudi napetosti in nasilje.

V Parizu so dejansko izbruhnili nemiri, potem ko so nekateri protestniki začeli metati kamenje in molotovke, policija pa je proti njim uporabila solzivec in palice. Ponekod so zažigali kupe smeti, ki se zaradi stavke smetarjev nabirajo na pariških ulicah. Posredovati so morali gasilci.

Po poročanju francoske televizije Franceinfo je več sto v črno oblečenih pripadnikov t. i. črnega bloka razbijalo okna ter klopi in druge predmete na ulicah.

Iz strahu pred izbruhom nasilja so v Parizu danes vpoklicali okoli pet tisoč pripadnikov varnostnih sil. Po podatkih policije so pridržali 14 ljudi.

Oviran promet

V francoski prestolnici in okolici so za javnost zaprli več znamenitosti, med katerimi so tudi Eifflov stolp, Versajska palača in Slavolok zmage, pariške komunalne službe pa obljubljajo stavko vsaj do ponedeljka, medtem ko se mesto utaplja v smeteh.

Ob tem so bili v Parizu danes močno ovirani cestni in železniški promet ter promet na podzemnih železnicah, saj so sindikati pozvali k zaporam.

Protestniki so davi zaprli pot do terminala na letališču Charles de Gaulle v Parizu, nacionalna železniška družba SNCF pa je sporočila, da je bila odpovedana polovica vseh hitrih vlakov po vsej državi, medtem ko je po navedbah sindikata stavkala četrtina osebja.

Zaradi zapor na poziv sindikata CGT sta zaprti tudi pristanišči v Marseillu in Brestu, v več mestih po državi so protestniki zaprli dostop do železniških in avtobusnih postaj. Zaradi stavk v rafinerijah se pojavljajo tudi težave pri oskrbi z gorivom.

V Nantesu so izbruhnili neredi. Foto: Reuters
V Nantesu so izbruhnili neredi. Foto: Reuters

Pomanjkanje goriva

Vlada je potrdila, da je "položaj kritičen" – na 15 odstotkih francoskih bencinskih servisov naj bi primanjkovalo goriva, v več departmajih na zahodu države pa naj bi bilo takšnih servisov več kot 40 odstotkov.

S pomanjkanjem goriva se poleg bencinskih servisov spoprijemajo letališča, predvsem v pariški regiji. Generalni direktorat za civilno letalstvo (DGAC) je pozval letalske družbe, naj danes in v petek odpovedo 30 odstotkov poletov na letališču Pariz-Orly in 20 odstotkov na drugih letališčih v regiji.

Obsežne motnje v prometu so znova sprožile tudi vprašanje, ali bo Francija lahko gostila britanskega kralja Karla III., ki naj bi v nedeljo prispel v Pariz na prvi državniški obisk v tujino v času svojega vladanja. Britanska vlada je sicer danes sporočila, da pri načrtovanju obiska ne bo sprememb.

Novi protesti se pojavljajo, potem ko je francoska vlada prejšnji četrtek s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta sprejela sporno reformo, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

Čeprav je vlada ravnala v skladu z ustavo, je ta poteza podžgala in radikalizirala protestnike. Francozi so v zadnjih dneh na spontanih in pogosto napetih protestih izražali svojo jezo na ulicah številnih mest po državi, predvsem v Parizu. O reformi in protestih je v sredo v televizijskem intervjuju govoril tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, toda sindikatov in nasprotnikov reforme ni prepričal.

Protesti ohromili Francijo