Protestniki v Parizu so zažigali smeti, ki na ulicah že več dni ležijo zaradi stavke smetarjev. Foto: Reuters
Protestniki v Parizu so zažigali smeti, ki na ulicah že več dni ležijo zaradi stavke smetarjev. Foto: Reuters

V Parizu so demonstranti med drugim zažigali koše za smeti in nosili plakate z napisi, kot sta "Tudi mi bomo nasilno ukrepali" in "Macron odstopi". Znova so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Poškodovanih je bilo 11 policistov, policija pa je aretirala 243 protestnikov.

Politiki z desne in leve strani so premierko Elisabeth Borne medtem pozvali k odstopu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo v sredo odzval na proteste proti pokojninski reformi. Po navedbah njegovega urada bo ob 13. uri odgovarjal na vprašanja novinarjev televizijskih postaj TF1 in France 2, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pobudniki nezaupnice s protestnimi sporočili po glasovanju. Foto: Reuters
Pobudniki nezaupnice s protestnimi sporočili po glasovanju. Foto: Reuters

Macron se bo sicer še danes sešel s premierko Borne, predsednico skupščine Yael Braun-Pivet iz svoje sredinske stranke Renesansa in predsednikom senata Gerardom Larcherjem iz vrst desnih Republikancev. Zvečer se bo tudi sestal s poslanci svoje stranke.

V Franciji že več tednov potekajo protesti proti reformi, ki je po presoji vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne. V ponedeljek je vlada prestala glasovanje o dveh nezaupnicah, ki sta ju proti njej vložila sredinska koalicija Liot s podporo levice ter skrajno desni Nacionalni zbor.

Skupščina: zaupnica vladi pomeni sprejetje pokojninske reforme

Predsednica skupščine Yael Braun-Pivet je po glasovanjih o nezaupnicah potrdila, da to pomeni, da je skupščina sprejela sporno pokojninsko reformo, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno.

Reformo je vlada, ki v parlamentu nima absolutne večine, sprejela že pretekli četrtek s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta, predtem pa jo je potrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat. Borne je sporočila, da je že zaprosila ustavno sodišče, da pregleda pokojninsko reformo. Leva opozicija je na sodišče vložila zahtevo za referendum.