Protestniki s transparenti
Protestniki s transparenti "molk je odobravanje" in "Sarajevo za Nizamo". Morilec je v Gradačcu najprej ubil nekdanjo partnerico Nizamo Hećimović nato pa še dva človeka. Foto: EPA

V petek je moški v Gradačcu s strelnim orožjem vpričo otroka ubil nekdanjo ženo, umor pa prenašal na družbenem omrežju. Pozneje je ubil še dva človeka in tri ranil, med poskusom aretacije pa se je ubil.

Na današnjem pogrebu 38-letne ženske se je zbralo več sto ljudi. Številni med njimi so se zatem udeležili tudi mirnega shoda v Gradačcu proti nasilju v družini. Podobne demonstracije so potekale tudi v Sarajevu, Zenici, Mostarju, Tuzli, Goraždu in nekaterih drugih mestih v BiH-u.

Protestniki v mestih po BiH-u že več dni opozarjajo na porast femicidov v državi in zahtevajo kazni za odgovorne, da je moški kljub prijavi nasilja in zahtevi po prepovedi približevanja ostal na prostosti.

Sorodna novica Župan Gradačca: "Če bi se morilca ustrezno sankcioniralo, se ta gnusni zločin ne bi zgodil"

Županja Sarajeva poziva k preiskavi odgovornosti policije

Na protestu v Sarajevu je županja Benjamina Karić predstavila 16 zahtev v povezavi z nasiljem nad ženskami. Oblasti je pozvala, naj čim prej ugotovijo, ali je policija soodgovorna za zločin v Gradačcu, ker kljub prejšnjim prijavam nasilja ni ukrepala. Pozvala je tudi k opredelitvi femicida kot kaznivega dejanja ter povečanju kapacitet varnih hiš za žrtve nasilja, poroča portal N1.

Dva turška državljana, očeta in sina, ki ju je moški prav tako ubil v petek, bodo pokopali v torek. Vlade obeh entitet, Federacije BiH-a in Republike Srbske, sta za sredo na svojem ozemlju razglasili dan žalovanja.