V centru za prebežnike Malakasa so vzpostavili karanteno. Foto: Reuters
V centru za prebežnike Malakasa so vzpostavili karanteno. Foto: Reuters

Oče dveh otrok se je zdravil v atenski bolnišnici, preden je v nedeljo umrl. Oblasti skušajo izslediti vse, ki so bili z njim v stiku.

Zaradi okužb z novim koronavirusom so grške oblasti na začetku meseca v taborišču Malakasa in dveh drugih centrih za prebežnike blizu prestolnice razglasile karanteno. Center Malakasa, ki je v karanteni že od 7. septembra, je 40 kilometrov severno od Aten, v njem pa biva približno 3000 ljudi.

O okužbah med prebežniki poročajo tudi z grškega otoka Lezbos. Po nedavnem požaru v tamkajšnjem prenatrpanem centru Moria so v začasnem taborišču, kamor so premestili del prebežnikov, potrdili več kot 240 okužb z novim koronavirusom. V omenjenem požaru je streho nad glavo izgubilo okrog 13 tisoč ljudi, ki zdaj večinoma bivajo na prostem.

Sorodna novica Dobrodošli (le) mladoletniki brez spremstva: nova migracijska politika Evrope?

V Grčiji 100 tisoč prebežnikov

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je v nedeljo sporočil, da so iz taborišč na grških otokih premestili vse otroke brez spremstva.

V Grčiji je skupaj okrog 100 tisoč prebežnikov, ki so večinoma nastanjeni v začasnih taboriščih, hotelskih sobah in stanovanjih. 40 tisoč so jih nastanili v prenaseljena taborišča na petih otokih, poroča Al Džazira. V letih 2015 in 2016 je v to glavno vstopno točko za prebežnike, ki se v Evropo zatekajo pred nemiri iz Bližnjega vzhoda in drugih območij, vstopilo več kot milijon ljudi.

Grške oblasti so v nedeljo sporočile, da se je v zadnjem dnevu z novim koronavirusom v državi okužilo 218 ljudi, trije ljudje s covidom-19 so umrli. Od začetka pandemije so v Grčiji potrdili 17.444 okužb in 379 smrti zaradi novega koronavirusa.