Udeležba v prvem krogu je bila rekordno nizka. Foto: EPA
Udeležba v prvem krogu je bila rekordno nizka. Foto: EPA

V občinah z več kot 15.000 prebivalci, kjer pred štirinajstimi dnevi županski kandidati niso osvojili več kot polovico oddanih glasov, se bosta prva dva uvrščena znova pomerila.

V sosednji Furlaniji Julijski – krajini se najbolj vroč boj bije v glavnem mestu dežele. Za županski stolček v Trstu se potegujeta aktualni župan Roberto Dipiazza in dosedanji deželni poslanec Francesco Russo.

Aktualni župan Dipiazza je že v prvem krogu strnil vrste desnosredinskih političnih strank in zbral 47 odstotkov glasov. Poteguje se za svoj tretji županski mandat v Trstu, pred leti pa je že bil tudi župan Milj. Čeprav rad poudarja, da ima prijateljski odnos s Slovenci, je njegova občinska uprava delovala prav nasprotno, je za Radio Slovenija poročala Špela Lenardič.

Njegov izzivalec Russo je v prvem krogu zbral 31 odstotkov glasov. Predstavniku demokratske stranke je podporo v drugem krogu obljubilo tudi Gibanje Zdaj Trst, njihov županski kandidat se je uvrstil na tretje mesto, Russo pa pričakuje tudi glasove drugih levosredinskih strank.

Odločilna pa bo volilna udeležba, ki je bila na tokratnih volitvah rekordno nizka, 46-odstotna.

Na listi Demokratske stranke so bili že v prvem krogu v tržaški občinski svet izvoljeni trije Slovenci, in sicer Valentina Repini, Štefan Čok in Stefano Ukmar. Izvolitev četrtega, Petra Močnika iz stranke Slovenska skupnost, je odvisna od uspeha Russa. Zmaga Dipiazze pa bi sestavo občinskega sveta znova prevesila močno na desno.

Uspeh za Demokratsko stranko

Pred dvema tednoma je Demokratska stranka v več večjih mestih, v Milanu, Bologni in Neaplju, osvojila županske položaje. V nekaterih mestih pa bo potreben drugi krog, poleg Trsta tudi v Torinu in Rimu. V glavnem mestu se županja Virginia Raggi iz Gibanja petih zvezd ni uvrstila niti v drugi krog.

V Rimu sta se v drugi krog uvrstila nekdanji gospodarski minister Roberto Gualtieri (27 odstotkov) ter kandidat desnice, odvetnik in radijski voditelj Enrico Michetti (30 odstotkov).
V drugem krogu naj bi šla Gualtieriju večina glasov ljudi, ki so v prvem krogu podprli Virginio Raggi in neodvisnega sredinskega kandidata Carla Calendo.