Notranji minister Matteo Salvini pravi, da bodo z novo zakonodajo italijanska mesta varnejša. Foto: Reuters
Notranji minister Matteo Salvini pravi, da bodo z novo zakonodajo italijanska mesta varnejša. Foto: Reuters
Konec lanskega leta je bilo v sprejemnih centrih po Italiji 183.000 prebežnikov. Trenutno jih je okoli 146.000. Foto: EPA

Za zakonodajni sveženj, ki ga je spodnji dom italijanskega parlamenta potrdil z glasovanjem o zaupnici vladi, je glasovalo 336 poslancev, 249 jih je bilo proti. Senat ga je potrdil že 7. septembra. Pripravil ga je notranji minister Matteo Salvini iz skrajno desne Lige, ki je povedal: "Zakonodaja zagotavlja več reda in varnosti v italijanskih mestih." Dejal je še, da gre za mejnik tako pri reformi priseljenske zakonodaje kot tudi v boju proti mafiji.

Tako kot v senatu je tudi v poslanski zbornici vlada zakonodajo vezala na glasovanje o zaupnici, da bi pospešila postopek in se izognila glasovanjem o številnih amandmajih, ki jih je vložila opozicija. Nova zakonodaja med drugim zaostruje pogoje za pridobitev dovoljenja za humanitarno zaščito, in sicer določa šest strogih kriterijev. Medtem ko jo je lani dobilo 25 odstotkov prosilcev za azil v Italiji, bo odslej ta status med drugim omejen na žrtve naravnih nesreč, tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč, ali tiste, ki so v Italiji storili "herojsko dejanje".

Prosilci za azil v večjih sprejemnih centrih
Tujci, ki so pridobili italijansko državljanstvo, ga bodo lahko izgubili, če bodo pristojne oblasti ugotovile, da predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Nova zakonodaja tudi širi nabor kaznivih dejanj, zaradi katerih lahko begunci izgubijo pravico do azila v Italiji. Tako bodo lahko odvzeli dovoljenja za bivanje beguncem, za katere bodo ugotovili, da so zagrešili kaznivo dejanje, kot sta posilstvo ali trgovina z mamili. Osumljenim terorizma pa bodo lahko odvzeli italijansko državljanstvo.

Prosilce za azil bodo po novi zakonodaji namestili v večje sprejemne centre, v različnih delih države pa bodo le mladoletni prebežniki in begunci. Združenje italijanskih županov nameščanju prebežnikov v večje centre nasprotuje, saj pravijo, da bodo veliki centri z več sto brezposelnimi prebežniki negativno vplivali predvsem na manjše kraje.

Ostrejši boj proti mafiji
Nova zakonodaja predvideva tudi ostrejši boj proti mafiji. V ta namen bodo povečali število zaposlenih na uradu za upravljanje z nepremičninami, ki so jih zasegli mafijcem. V občinah z več kot 100.000 prebivalci bodo v poskusni fazi opremili po dva policista z električnimi paralizatorji.