Maska je še naprej obvezna pri vstopu v vse zaprte javne prostore – na prostem pa le, kadar ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. To naj bi spoštovali tudi na obmorskih plažah. Foto: EPA
Maska je še naprej obvezna pri vstopu v vse zaprte javne prostore – na prostem pa le, kadar ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. To naj bi spoštovali tudi na obmorskih plažah. Foto: EPA

Opozicija podaljšanju nasprotuje, saj lahko vlada v kriznem obdobju veliko odločitev sprejema brez potrjevanja v parlamentu. Dokončne odločitve še ni, zato pa so v Italiji obstoječe varnostne ukrepe včeraj podaljšali do konca julija.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza poziva k enotnosti v državi, k previdnosti pri vedenju državljanov, saj se virus po svetu še naprej širi. V Italiji, z manjšimi odstopanji, število aktivno bolnih iz tedna v teden pada in je doseglo manj kot 13 tisoč ljudi, od katerih jih je osem tisoč v Lombardiji. Včeraj so odkrili 114 novih primerov okužbe in 17 novih smrtnih žrtev. Od začetka epidemije se je v Italiji okužilo več kot 240.000 ljudi. Kako verodostojen je ta podatek, bodo pokazale šele analize serološke raziskave, h kateri so v Italiji povabili 150.000 prebivalcev in ki se končuje danes.

Kot je dejal premier Conte, je bila to zelo težka preizkušnja za vso državo, za vse državljane. "Naloga je bila skrajno nehvaležna."

Zdravstveni minister Roberto Speranza. Foto: EPA
Zdravstveni minister Roberto Speranza. Foto: EPA

Obvezna karantena za prihode iz države zunaj EU-ja in 13 posebej prizadetih držav

Obstoječe ukrepe bodo torej podaljšali vsaj do konca julija. Tako je napovedal zdravstveni minister Speranza. To pomeni obvezno 14-dnevno karanteno za vse prihode iz držav, ki niso članice Evropske unije ali šengena, ter prepoved prihodov iz 13 posebej prizadetih držav, med katerimi sta od bližnjih Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija.

Prepovedana so množična zbiranja, pri katerih ni zagotovljena vsaj enometrska razdalja; pri vstopanju na vlak, ladjo, letalo, v restavracijo ali kozmetični salon lahko potnikom ali strankam izmerijo temperaturo in za dva tedna preventivno shranijo osnovne podatke, kot sta ime in telefonska številka. Maska je še naprej obvezna pri vstopu v vse zaprte javne prostore – na prostem pa le, kadar ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. To naj bi spoštovali tudi na obmorskih plažah, še poroča Janko Petrovec.

Kako je koronavirus spremenil Italijane?

V Avstriji število dnevnih okužb znova nad sto

V Avstriji so zadnji dan potrdili več kot sto novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so prejšnjih nekaj dni poročali o dvomestnem prirastu, poroča Slovenska tiskovna agencija. Od včeraj ob 11. uri do danes do 11. ure so potrdili 119 novih primerov, v bolnišnicah se zdravi 96 bolnikov, navaja avstrijska radiotelevizija ORF.

Število aktivno okuženih v Avstriji ostaja stabilno, teh je 1269. Od 96 bolnikov v bolnišnicah jih je deset na intenzivni negi.

Skupno so v državi potrdili 19.077 okužb s koronavirusom, umrlo je 684 ljudi.

V Spodnji Avstriji so medtem odkrili novo žarišče okužb z novim koronavirusom. V obratu za predelavo svinjine v kraju Eggenburg blizu meje s Češko se je okužilo najmanj 29 ljudi, rezultate testov za več deset ljudi še čakajo. Več kot 240 zaposlenih v obratu je v karanteni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.