Covidna potrdila se bodo preverjala s pomočjo vladne aplikacije. Foto: Reuters
Covidna potrdila se bodo preverjala s pomočjo vladne aplikacije. Foto: Reuters

Potrdilo morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih prireditev in koncertov ali za kongrese. Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covidu-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus. Tistim, ki ga ne bodo predložili, grozi globa v višini do 400 evrov, če jo bodo plačali v petih dneh, pa bo kazen nižja.

Kot poroča dopisnik RTV-ja iz Rima Janko Petrovec, je bilo zeleno covidno potrdilo doslej obvezno le pri vstopu v državo in na nekatere izbrane prireditve, od danes pa ga bodo zahtevali in preverjali povsod, kjer se lahko zbere večje število ljudi. Od septembra naprej brez potrdila ne bo mogoče niti na hitri vlak, trajekt ali letalo. Največja dovoljena zasedenost hitrih vlakov bo z obstoječih 50 odstotkov prešla na 80.

Covidna potrdila bodo uslužbenci ustanov in lokalov preverjali s pomočjo vladne aplikacije, ki ne pove, katerega od treh pogojev izpolnjuje posameznik, izda pa njegovo ime, priimek in datum rojstva. Pri vstopu lahko zahtevajo tudi osebni dokument, s katerim preverijo istovetnost.

Covidno potrdilo bo treba predložiti na dogodkih z večjim številom udeležencev. Foto: Reuters
Covidno potrdilo bo treba predložiti na dogodkih z večjim številom udeležencev. Foto: Reuters

Potrdilo bo obvezno za zaposlene v šolah

Vlada v Rimu je še sklenila, da bo zeleno potrdilo z novim šolskim letom postalo obvezno tudi za vzgojitelje, učitelje, profesorje in preostalo osebje na šolah vseh vrst in stopenj. Zaposleni brez potrdila ne bo mogel vstopiti v šolo, po petem dnevu pa mu grozi suspenz. PCT-pogoj bo obvezen tudi za študente pri vstopu v prostore univerz.

Cena hitrih testov se bo v italijanskih lekarnah znižala na 8 evrov za mladoletne in 15 evrov za odrasle.

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, se sicer število okuženih znova povečuje, v zadnjem dnevu so potrdili 7230 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,4 odstotka opravljenih testov. Doslej so z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 cepili okoli 62 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let. V zadnjih dneh pred cepilnimi centri po državi opažajo daljše vrste.

Uvedba covidnega potrdila je med Italijani naletela na ostro nasprotovanje. Temu najglasneje nasprotujejo lastniki lokalov, ki so se večkrat zbrali tudi na ulicah italijanskih mest.