Foto: EPA
Foto: EPA

Pristojni ugotavljajo, da število tovrstnih kriminalnih napadov skokovito narašča, medtem ko država zamuja pri obrambni pripravljenosti nanje.

Kako hudo je bilo, kaže že dejstvo, da štiri dni po začetku hekerskega napada spletišče Lacija še vedno ne deluje. Ne deluje niti sistem naročanja na cepljenje v deželi, kjer je cepljenih že 70 odstotkov starejših od 12 let.

Po besedah deželnega odbornika za zdravje Alessia D'Amata podatkovne baze "niso bile poneverjene, toda napadalci so jih imobilizirali". Prednaročene cepijo naprej, toda podatke o njih beležijo ročno, kar povzroča zamude pri izdajanju novih zelenih potrdil.

Da je ves deželni spletni sistem za zdaj ugasnjen, potrjuje tudi predsednik dežele Lacij Nicola Zingaretti. Strokovnjaki zdaj izvajajo notranjo preiskavo, da bi tako preprečili dodatno škodo, saj je virus še vedno v sistemu. Znova naj bi ga pognali v dveh dneh.

Vdor preiskuje tudi italijanska poštna policija, ki je pristojna za področje spletnega kriminala. Nekatere sledi vodijo k znani kibernetski tolpi RansomEXX. Verjetno je, da so napadalci našli šibko točko v računalniku kakšnega izmed uslužbencev, ki so delali od doma.

Po besedah pomočnika direktorja Poštne policije Ivana Gabriellija je preiskava zapletena, zato za zdaj ne izključujejo nobene hipoteze. Pri tem organu so lani v Italiji ugotovili 36 podobnih napadov, letos pa doslej že 186. Vlada hoče sistemske zamude odpraviti z novim organom za kibernetsko varnost. Ta je del 40 milijard evrov vrednega svežnja v Načrtu za okrevanje, ki je namenjen digitalni tranziciji v Italiji.