Protesti proti covidnim potrdilom v Rimu. Foto: Reuters
Protesti proti covidnim potrdilom v Rimu. Foto: Reuters

"Svoboda, svoboda" in "Ne zelenim potrdilom" so vzklikali protestniki, ki so se zbrali na rimskem trgu Piazza del Popolo. "Nismo proti cepljenju, ampak proti zelenemu potrdilu," so še poudarjali.

Umberto Carriera, vodja gibanja Jaz odpiram, v katerem je združenih 15.000 samostojnih podjetnikov in lastnikov lokalov, je povedal, da si želijo vrnitve v življenje, kakršno je bilo pred dvema letoma. "Zelena potrdila niso rešitev. Držimo se varnostnih protokolov, ne želimo pa preverjati zelenih potrdil," je dejal.

Med več sto protestniki so bili tudi lastniki diskotek in plesnih lokalov, ki so že vse leto zaprti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za sredo napovedujejo nadaljevanje protestov proti covidnemu potrdilu, s katerim Italijani dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali da imajo negativni izvid testa na koronavirus. V 12 velikih italijanskih mestih, tudi Milanu, Torinu in Rimu, pripravljajo pohode z baklami. Proteste načrtujejo tudi za soboto.

V Italiji bo treba od 6. avgusta za vstop v restavracije, muzeje, fitnese, kopališča in na množične dogodke predložiti covidno potrdilo. Italijanska vlada preučuje tudi možnost uvedbe potrdila na regionalnih vlakih. Do zdaj so si Italijani s spleta prenesli 49 milijonov potrdil.

Italija razmišlja o obveznem cepljenju učiteljev

Italijanska vlada medtem preučuje možnost obveznega cepljenja proti covidu-19 za zaposlene v šolstvu. S tem bi si želeli zagotoviti, da bi od septembra dalje pouk potekal v učilnicah, je dejal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza za televizijo Rete 4. V Italiji je sicer cepljenih 85 odstotkov zaposlenih v šolstvu. Obvezno cepljenje pa medtem od konca maja velja že za zdravnike in zdravstveno osebje.

Italijanska vlada si želi do prvega tedna septembra ob tem cepiti še 60 odstotkov šolarjev. "Do začetka septembra želimo cepiti 60 odstotkov šolarjev, zato da se bo lahko poučevalo v živo z manj izjemami," je poudaril predstavnik kampanje za cepljenje Francesco Figliuolo.

Von der Leyen je sporočila, da je Evropa s tem deležem cepljenih med vodilnimi v svetu, potem ko je uspešno ujela začetni zaostanek. Foto: EPA
Von der Leyen je sporočila, da je Evropa s tem deležem cepljenih med vodilnimi v svetu, potem ko je uspešno ujela začetni zaostanek. Foto: EPA
  • EU: Cilj 70 odstotkov odraslih cepljenih dosežen

Evropska unija je izpolnila cilj, da bo julija proti covidu-19 najmanj z enim odmerkom cepljenih 70 odstotkov odraslih. "Evropska unija je držala besedo. Danes je cilj izpolnjen. 57 odstotkov odraslih pa je že popolnoma zaščitenih z dvema odmerkoma," je v pisni izjavi sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen: En odmerek prejelo 70 odstotkov Evropejcev

Cilj Unije glede deleža cepljenih se je sicer v preteklih mesecih vseskozi malce spreminjal. Najprej so v komisiji opredelili cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih do poletja, nato so začeli govoriti o koncu poletja, nato o juliju, pri čemer pa niso natančno opredelili, ali se cilj nanaša na cepljenje s prvim ali obema odmerkoma.

Von der Leyen je v izjavi še opozorila na nevarnost novega koronavirusa. "Različica delta je zelo nevarna. Zato pozivam vse, ki imajo to priložnost, da se cepijo. Za njihovo lastno zdravje in za zaščito drugih," je poudarila in zatrdila, da bo EU še naprej zagotavljal zadostne količine cepiva.

Nemčija: Testiranje bi lahko postalo plačljivo, ko bodo cepivo ponudili vsem

V Nemčiji veljajo enaka pravila in ukrepi za cepljene, prebolevnike in testirane, a se stopnjuje pritisk, da bi cepljeni imeli več pravic. Nemška vlada za zdaj to zavrača, a napoveduje možnost plačljivega testiranja, ko bodo cepivo ponudili vsem, je iz Nemčije poročala dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi hitrega višanja števila okužb v nekaterih delih Nemčije že uvajajo prve ukrepe za omejevanje množičnih prireditev. V ponedeljek so v Nemčiji potrdili 958 okužb. Tedensko število okuženih v Nemčiji je 14,3 na 100.000 prebivalcev, kar je malo, a je okuženih 75 odstotkov več kot pred tednom dni.

Nemška vlada strategije, kako naprej in kaj s tistimi, ki se vračajo iz tujine, še nima. Omejitve se napovedujejo, le da še ni popolnoma jasno, ali bodo za vse enake ali pa bodo v veljavi le za tiste, ki niso preboleli virusa in niso cepljeni.

Minister v kanclerskem uradu Helge Braun je v nedeljo dejal, da je mogoče, da bodo uvedli omejitve samo za tiste, ki niso cepljeni. Restavracije, kinodvorane in stadione bi lahko v prihodnje obiskovali le tisti, ki so virus preboleli ali imajo potrdilo o cepljenju.

Helge Braun je svojo napoved takole pojasnil: "Kdor se ne cepi, sodeluje pri pandemiji, zato mora računati na to, da se bo moral redno testirati, če želi biti del javnega življenja."

Sorodna novica Nemčija bo veliko bolj omejila necepljene, v Evropi vse več protiukrepnih protestov

Pritisk na necepljene se bo stopnjeval

Dokler se ne bodo imeli možnosti cepiti vsi, ki to želijo, več pravic za cepljenje in prebolele ne bo, poudarjajo vodilni politiki. Se pa lahko zgodi, da bo po tem odpadlo brezplačno testiranje.

Helge Braun. Foto: EPA
Helge Braun. Foto: EPA

Olaf Scholz, finančni minister in kandidat za kanclerja Socialdemokratske stranke, pravi: "Najpozneje, ko bo veliko cepljenih in bodo imeli vsi možnost cepiti se, ne bo več mogoče plačevati za koronske teste z javnim denarjem." Enako trdi kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock – več pravic za cepljene pozneje.

A za cepljene in tiste, ki so virus preboleli, že zdaj veljajo olajšave – ko se vračajo s tveganih območij, denimo iz Španije, ne potrebujejo ne testa in ne karantene.

Obveznega cepljenja v Nemčiji ne bo, vsakič znova poudarja zdravstveni minister Jens Spahn, a pritisk na necepljene se bo stopnjeval, je še poročala Polona Fijavž.

V Nemčiji s 83 milijoni prebivalcev so z najmanj enim odmerkom cepili dobrih 50 milijonov oz. 60 odstotkov populacije, precepljenih pa je dobrih 41 milijonov oz. skoraj polovica populacije.

Nemčija stopnjuje pritisk na necepljene

Izrael: Pfizerjevo cepivo 41-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatične okužbe

V Izraelu še naprej opažajo porast števila okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje poroča o 2112 novih primerih, kar je največ od sredine marca. Pri vsaki deseti novi okužbi gre za primere potnikov, ki so se vrnili iz tujine.

V državi je po navedbah premierja še milijon Izraelcev, ki bi se lahko cepili. Foto: Reuters
V državi je po navedbah premierja še milijon Izraelcev, ki bi se lahko cepili. Foto: Reuters

Med novimi okužbami je veliko mladih, pa tudi tisti, ki so bili cepljeni dvakrat. Zadnji podatki izraelske vlade kažejo, da je cepivo Pfizerja v zadnjem mesecu ob porastu okužb z različico delta samo 41-odstotno pri preprečevanju simptomatičnega covida-19, navaja Reuters.

Izraelske zdravstvene oblasti so sporočile, da je med vsemi hospitaliziranimi 60 odstotkov cepljenih. Večina med njimi je starejših od 60 let in ima predhodne zdravstvene težave.

V državi je trenutno 138 covidnih bolnikov s težjim potekom bolezni, pred enim tednom jih je bilo 61. Večino novih primerov so povezali z različico delta.

V Izraelu je precepljenih 57 odstotkov od 9,3 milijona prebivalcev. Kampanja cepljenja je bila zelo uspešna predvsem na začetku. Trenutno je po besedah premierja Naftalija Beneta v državi še več kot milijon Izraelcev, ki bi se lahko cepili, a tega ne storijo.