Regija Južna Osetija, ki ima le 50.000 prebivalcev, se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Foto: Reuters
Regija Južna Osetija, ki ima le 50.000 prebivalcev, se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

Referendum je označil za nepremišljenega in poudaril nedopustnost enostranskega odločanja o vprašanjih, ki zadevajo tudi interese Rusije.

Referendum je razpisal nekdanji voditelj samooklicane republike Anatolij Bibilov, ki je po mnenju mnogih referendum predlagal, da bi si zagotovil ponovno izvolitev, a je vseeno v začetku maja izgubil na predsedniških volitvah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Novi voditelj Gaglojev je bil že od začetka do samega referenduma kritičen, odločitev njegovega predhodnika pa je označil za prezgodnjo in nepremišljeno, čeprav tudi sam podpira pridružitev Južne Osetije k Rusiji.

V odloku, ki ga je izdal v ponedeljek, se je skliceval na negotovost glede pravnih posledic vprašanja, predloženega na referendum, in poudaril nedopustnost enostranskega odločanja o vprašanjih, ki zadevajo legitimne pravice in interese Rusije. Tudi Moskva je že sporočila, da je bil referendum zaradi napetih razmer v svetu med vojno v Ukrajini načrtovan v neugodnem času.

Južna Osetija, ki ima le 50.000 prebivalcev, se je od Gruzije odcepila v začetku 90. let prejšnjega stoletja v krvavi državljanski vojni. Po kratki vojni z Gruzijo je Rusija leta 2008 priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije, druge samooklicane proruske republike.

Obe regiji sta politično, finančno, gospodarsko in vojaško močno odvisni od Rusije. Vendar je Abhazija v nasprotju z Južno Osetijo povedala, da se ne namerava priključiti Rusiji.