Zadnjo uro volitev so na vrsto prišli okuženi z novim koronavirusom, tako je bilo videti glasovanje. Foto: Reuters
Zadnjo uro volitev so na vrsto prišli okuženi z novim koronavirusom, tako je bilo videti glasovanje. Foto: Reuters

Katalonci so morali na predčasne volitve, potem ko je bil lani tedanji katalonski predsednik Quim Torra zaradi neposlušnosti kaznovan s prepovedjo opravljanja javnih funkcij in tudi avtomatično razrešen s položaja.

Stranki Skupaj za Katalonijo (JxCat) in Katalonska republikanska levica (ERC), ki sta sestavljali dozdajšnjo regionalno vlado, obe zagovarjata neodvisnost od Španije. Na volitve sta se zaradi različnih pogledov na to, kako doseči neodvisnost, podali ločeno.

Vzporedni izidi kažejo, da je današnje volitve v nasprotju s prejšnjimi dobila stranka ERC, ki velja za zmernejšo od JxCat. Najverjetneje bosta stranki znova sklenili vladno koalicijo.

Volitve bodo pokazale, kakšno je razmerje med zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti. Foto: Reuters
Volitve bodo pokazale, kakšno je razmerje med zagovorniki in nasprotniki neodvisnosti. Foto: Reuters

Zmaga ERC-ja – večja stabilnost španske vlade?

Če bodo uradni izidi potrdili zmago ERC-ja, bi si lahko centralna španska vlada v Madridu obetala večjo stabilnost.

ERC je namreč v centralnem parlamentu vladajočim socialistom podelil ključno podporo za večino v zameno za redne pogovore o vprašanju katalonske neodvisnosti.

Vzporedni izidi kažejo, da bo ERC v 135-članskem parlamentu osvojil od 36 do 38 sedežev, s čimer bo za las premagal socialiste s 34–36 sedeži. Sledi JxCat s 30–33 sedeži.

Volitve je zaznamoval tudi vzpon skrajno desničarske stranke Vox, ki je dobila največ glasov (šest odstotkov) izmed konservativnih strank. V katalonskem parlamentu bodo prvič imeli svoje poslance, obeta se jim od 6 do 7 sedežev.

Nizka volilna udeležba v Kataloniji

Do 18. ure glasovalo le 46 odstotkov volivcev

Volitve je zaznamovala nizka volilna udeležba, kar skupaj z izidom volitev kaže na to, da Katalonce v teh časih bolj skrbi pandemija covida-19 kot pa vprašanje neodvisnost, poroča Reuters. Katalonija je v pandemiji ena izmed najhuje prizadetih španskih pokrajin.

Volitev se je do 18. ure udeležilo 46 odstotkov volivcev, kar je za celih 22 odstotnih točk manj kot ob isti uri na zadnjih volitvah leta 2017.

Epidemija je po pričakovanjih zaznamovala tudi volitve, saj so na voliščih veljali posebni varnostni protokoli. Med drugim so morala biti ob vhodih nameščena razkužila, obvezno je bilo tudi ohranjanje medsebojne razdalje. Člani volilnih komisij so morali nositi zaščitno opremo.

Med zadnjo uro volitev so na vrsto za glasovanje prišli okuženi z novim koronavirusom oziroma ljudje s sumom okužbe. Takrat so se člani volilnih komisij preoblekli v zaščitne kombinezone ter nadeli vizirje in očala.

Sodišče preprečilo preložitev volitev

Katalonska vlada je v soglasju z vsemi strankami v katalonskem parlamentu želela volitve zaradi epidemije sicer preložiti, toda sodišče je odredilo, da za to ni razloga, je poročala novinarka Radia Slovenija Špela Novak. Epidemija je pri pripravi volitev poleg skrbi za javno zdravje prinesla tudi kar nekaj praktičnih težav, predvsem pri sestavljanju volilnih odborov. Veliko ljudi je namreč zaradi strahu pred okužbo zavrnilo sodelovanje. Kljub temu oblasti na podlagi testnega glasovanja, ki so ga izvedli v tem tednu, zagotavljajo, da večjih težav na volitvah ne bi smelo biti, je dodala Novakova.