V podporo zaprtemu raperju se na ulicah mest po Španiji zbira na stotine protestnikov. Foto: Reuters
V podporo zaprtemu raperju se na ulicah mest po Španiji zbira na stotine protestnikov. Foto: Reuters

Protestniki so se zbrali v Barceloni in drugih mestih v Kataloniji, od koder prihaja levičarski raper. Več sto protestnikov je znova postavljalo barikade iz smetnjakov in jih zažigalo. Po poročanju španskih medijev so oropali tudi nekaj trgovin.

Udeleženci protestov, ki so se končali nekaj pred polnočjo, so v policiste metali kamenje, steklenice in druge predmete, policisti pa so odgovorili s palicami.

V Barceloni, kjer se je zbralo okoli 1000 ljudi, so aretirali štiri ljudi, v Gironi pa dva, so sporočile regionalne oblasti.

Že čez dan so v več katalonskih mestih potekali tudi protesti študentov, h katerim je pozvalo katalonsko študentsko združenje. Zahtevali so izpustitev Hasela in amnestijo za zaprte voditelje gibanja za katalonsko neodvisnost.

Protesti so se začeli v torek zvečer v Kataloniji nekaj ur po tistem, ko je moral katalonski glasbenik v zapor, ker je bil zaradi "poveličevanja terorizma in razžalitve kraljevine" obsojen na devet mesecev zapora in plačilo 25.000 evrov kazni.

V naslednjih dneh so se protestniki zbrali tudi v več drugih mestih po Španiji, med drugim v Madridu. Protesti so napovedani tudi za danes zvečer.

Doslej so skupaj aretirali okoli 100 ljudi. Protestniki so povzročili tudi veliko gmotno škodo. Barcelonske oblasti so navedle, da je v prvih treh dneh protestov v mestu nastalo za 500.000 evrov škode. Zaradi strelov policije pa je neka protestnica v Barceloni izgubila oko.