Za zdaj sta obe strani na nasprotnih bregovih, a naj bi sprva reševali vprašanja, o katerih naj bi najlažje dosegli dogovor. Foto: Reuters
Za zdaj sta obe strani na nasprotnih bregovih, a naj bi sprva reševali vprašanja, o katerih naj bi najlažje dosegli dogovor. Foto: Reuters

Vzdušje pred začetkom srečanja v vladni palači v Madridu je bilo sproščeno, brez kakršnih koli napetosti, poroča španski časopis El País.

Katalonsko delegacijo so sestavljali še katalonski podpredsednik Pere Aragones in nekaj ministrov ter poslancev. Člani prihajajo iz obeh katalonskih vladnih strank Skupaj za Katalonijo in Katalonska republikanska levica (ERC).

Delegacijo Madrida pa sta poleg premierja sestavljala še oba podpredsednika vlade Carmen Calvo in Pablo Iglesias ter več ministrov. Prihajajo tako iz vrst socialistov kot leve stranke Unidas Podemos, ki sestavljata špansko vlado.

Po treh urah in pol pogovorov sta strani objavili skupno izjavo, v kateri sta zapisali, da pozitivno ocenjujeta prvo srečanje v okviru dialoga za rešitev katalonske krize.

Zapisali sta, da je prvi sestanek postavil temelje nadaljnjega dialoga in se dotaknil nekaterih metodoloških vprašanj, na njem pa so tudi ugotovili, da gre pri katalonski krizi za "politično vprašanje, ki zahteva politično rešitev". Pogovori obeh vlad so, kot piše v skupni izjavi, orodje za iskanje te rešitve, zato sta se strani zavezali, da bosta še naprej spodbujali dialog, pogajanja in iskanje dogovora.

Med konkretnimi sklepi so to, da bodo pogovori v nadaljevanju potekali mesečno, izmenično v Madridu in Barceloni, ustanovljena bo tudi skupna delovna skupina za iskanje politične rešitve, pri čemer bo kakršen koli dogovor, dosežen v okviru dialoga, "v okvirih pravne varnosti".

Barcelona želi nov referendum o neodvisnosti. Prizadeva pa si tudi za amnestijo za devet nekdanjih katalonskih voditeljev, ki so bili oktobra lani zaradi njihove vloge pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije od Španije leta 2017 obsojeni na zaporne kazni od devet do 13 let zapora.

Sánchez, ki to zavrača, je pretekli teden predlagal, da bi začeli z vprašanji, pri katerih bodo najlažje dosegli soglasje.

Od prvega srečanja ni imel nihče prav velikih pričakovanj, saj med drugim po sporu med vladnima strankama Katalonijo čakajo predčasne volitve.

Torra je ocenil, da so bili pogovori odprti in so pokazali na razlike v izhodiščih obeh strani. Glede zahtev o samoodločbi Kataloncev in amnestiji za nekdanje katalonske voditelje na sestanku ni dobil nobenih odgovorov, je pa izrazil željo, da bi španska vlada pojasnila svojo formulo za rešitev katalonskega konflikta.

Glede izražene želje premierja Sáncheza, da bi v okviru dialoga razrešili tudi nekatera odprta politična vprašanja, med drugim ravnanje stranke ERC pri nekaterih pomembnih prihajajočih odločitvah v španskem parlamentu, se je Torra zavzel za ločeno obravnavo teh tematik.

Vzpostavitev pogajanj med katalonsko in špansko vlado je bil pogoj stranke ERC, da se je januarja vzdržala na glasovanju o imenovanju Sáncheza za premierja po novembrskih predčasnih volitvah v Španiji in tako omogočila njegovo izvolitev na položaj.

Današnje srečanje in sproščeno vzdušje na njem pa je po poročanju El Paísa pomembno predvsem zato, da bi ERC v četrtek omogočil potrditev javnofinančnega okvira v španskem parlamentu.