Aretacija protestnika v Belorusiji. Foto: EPA
Aretacija protestnika v Belorusiji. Foto: EPA

Z beloruskega notranjega ministrstva so sporočili, da je policija aretirala približno 200 ljudi. Tiskovna predstavnica ministrstva pa je zanikala, da bi policija v mestu Gomel uporabila gumijaste naboje, potrdila pa je, da so uporabili opremo za nadzorovanje nemirov.

Dolgoletni predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je v sredo na slovesnosti, ki ni bila vnaprej napovedana, v Minsku prisegel za šesti mandat. Opozicija je zato Beloruse za nedeljo pozvala k shodu podpore opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski, ki jo je opozicija razglasila za zmagovalko volitev 9. avgusta in jo celo na t. i. prisegi naroda simbolično imenovala za predsednico države.

Zavarovanje predsednikove rezidence

Pred začetkom zborovanja so v središču Minska zaprli več postaj podzemne železnice. Pred Palačo neodvisnosti, kjer je predsednikova rezidenca, so postavili ograjo, poslopje pa varuje večje število policistov.

Na videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti oklepna vozila in vodne topove, ki so nameščeni na ulicah glavnega mesta.

Protesti v državi potekajo od že omenjenih avgustovskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko po navedbah volilne komisije osvojil več kot 80 odstotkov volilnih glasov, Tihanovska, ki je prebežala v Litvo, pa 10 odstotkov. Opozicija volilnih izidov sicer ne priznava.