EU za zdaj ni sprejel sankcij proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Foto: Reuters
EU za zdaj ni sprejel sankcij proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku. Foto: Reuters

"V zvezi s sankcijami, ki jih je proti beloruskim predstavnikom sprejela Evropska unija, Belorusija danes uvaja vrsto recipročnih sankcij," je v sporočilu za javnost zapisalo belorusko zunanje ministrstvo. Pojasnili so še, da seznama sankcij ne bodo javno objavili.

Do sankcij EU-ja proti Minsku je kritična tudi Rusija. "Na splošno smo zelo zelo proti politiki sankcij ..., to je bolj izraz šibkosti kot moči," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Voditelji članic EU-ja so prvi dan zasedanja v Bruslju dosegli dogovor o uvedbi sankcij proti odgovornim za očitane volilne goljufije, represijo in nasilje v Belorusiji, ki jih v Uniji načrtujejo že od sredine avgusta.

Na kazenskem seznamu je okoli 40 imen, med njimi pa za zdaj ni dolgoletnega beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, ki je na položaju od leta 1994, EU pa mu odreka politično legitimnost. Sankcije se bodo po napovedih predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela začele izvajati danes.

Janša za podporo demokratičnim težnjam v Belorusiji

Po besedah slovenskega premierja Janeza Janše je treba podpreti demokratične težnje Belorusov in se zavzeti za zaščito pred kakršno koli represijo ter sprejeti vse potrebne ukrepe. EU ima sicer po Janševih besedah na voljo predvsem ukrepe mehke moči in gospodarske sankcije, vendar pa lahko ti ukrepi, če so pravilno izbrani in časovno razdeljeni, zelo močno učinkujejo.