Pri Šibeniku je strmoglavil manjši vojaški helikopter tipa kiowa warrior (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Pri Šibeniku je strmoglavil manjši vojaški helikopter tipa kiowa warrior (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Že v ponedeljek so v morju našli truplo poveljnika dvočlanske posadke.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je sporočilo, da posebna komisija preiskuje vse okoliščine tragičnega dogodka. Prav tako so objavili, da so najprej našli truplo 43-letnega majorja in inštruktorja pilotov Marina Klarina, danes pa tudi mlajšega pilota, nadporočnika Tomislava Baturino, ki je veljal za najboljšega vojaškega pilota helikopterjev v svoji generaciji.

Ostanki helikopterja so na morskem dnu, v globini približno 30 metrov. Preiskovalci pričakujejo, da bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče, ko jih bodo izvlekli.

V hrvaškem vojaškem oporišču v Zemuniku pri Zadru, od koder je v spremstvu kolegov v drugem helikopterju kiwoa warrior OH-58 D na urjenje poletela nesrečna posadka, trdijo, da po vojni na Hrvaškem še ni bilo takšne tragedije. Nesreča se je zgodila med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino.

Hrvaški vojaški piloti menijo, da ni prišlo do eksplozije helikopterja v zraku, kot so omenile nekatere priče. Detonacija, ki so jo slišale priče, je lahko bila posledica trčenja helikopterja v morje pri hitrosti, večji kot 150 kilometrov na uro, je izjavo neimenovanih vojaških pilotov objavil Večernji list.

Tehnično najvarnejši helikopter

Preizkusni pilot vojaških helikopterjev je dejal, da je bil strmoglavljeni helikopter tehnično najvarnejši izmed vseh 16 helikopterjev kiowa warrior, ki so jih ZDA podarile Hrvaški v okviru vojaške pomoči. Bil je izdelan leta 2011, do strmoglavljenja je opravil 520 ur poletov, je danes poročal Jutarnji list.

Nesreča je sprožila vprašanja varnosti poletov lahkih enomotornih helikopterjev, kot je kiowa warrior, v letenju nizko nad odprtim morjem. Kiowa warrior nima naprav za merjenje višine poletov nad morjem. V hrvaškem vojaškem letalstvu trdijo, da so tovrstne zmožnosti helikopterjev večkrat uspešno preverjene v vojaških operacijah ameriške vojske na Bližnjem vzhodu.

Omenjeni helikopterji so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi so bili izdelani med letoma 2010 in 2012. Gre za njihovo prvo nesrečo na Hrvaškem.