Po odkritju grozljivega tovora je policija preiskala profesorjev dom, kjer so našli obglavljeno truplo njegove študentke Anastazije Eščenko, s katero sta v preteklosti objavila več raziskav. Pristojne oblasti so potrdile, da je Sokolov osumljen umora.

Policijski vir je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da Sokolova zaslišujejo v bolnišnici v Sankt Peterburgu, kamor so ga pripeljali zaradi podhladitve. Ruski mediji poročajo, da naj bi zgodovinar padel v reko, ko se je poskušal znebiti dokazov v nahrbtniku.

"Univerza je šokirana nad novico. Družini umorjene izrekamo globoko sožalje," je tiskovni predstavnik univerze v Sankt Peterburgu, na kateri je poučeval Sokolov, povedal za Tass.

64-letni Sokolov je eden bolj uveljavljenih ruskih zgodovinarjev in velja za priznanega strokovnjaka o Napoleonu Bonaparteju, o katerem je napisal vrsto monografij. Francoski predsednik Jacques Chirac ga je leta 2003 odlikoval s francosko legijo časti za njegov prispevek k popularizaciji zgodovine Francije.

Sokolov je tudi začetnik gibanja za uprizoritev zgodovinskih bitk, leta 1976 je v Sovjetski zvezi ustanovil prvo tovrstno skupino. Leta 2006 je ustanovil gibanje za rusko vojaško zgodovino, ki združuje klube vojaške zgodovine v 52 ruskih pokrajinah.