Med racijami v mestu Reutlingen je prišlo do streljanja, pri čemer je bil ranjen policist.  Foto: Reuters
Med racijami v mestu Reutlingen je prišlo do streljanja, pri čemer je bil ranjen policist. Foto: Reuters

Nemška policija je racije proti petim osumljencem izvedla v zveznih deželah Meklenburg-Pomorjansko, Bavarska, Spodnja Saška in Baden-Württemberg. Prav tako je preiskala nepremičnine 14 drugih oseb.

V mestu Reutlingen na jugozahodu dežele Baden-Württemberg so med racijo odjeknili streli. Po poročanju tožilstva je bil ranjen policist, osumljenca pa so že aretirali.

Hišne preiskave so potekale tudi v Švici. Dve osebi sta osumljeni podpore ali sodelovanja v kriminalni ali teroristični organizaciji, proti njima pa je bil uveden kazenski postopek, je sporočil urad švicarskega generalnega državnega tožilca.

Današnje racije so del preiskave gibanja Državljani rajha, ki je že dolgo na radarju nemških varnostnih organov. Več deset domnevnih članov gibanja, ki je načrtovalo strmoglavljenje vlade in teroristični napad na parlament, je policija aretirala že decembra lani.

Gibanje Državljani rajha vključuje neonaciste, teoretike zarot, ljubitelje orožja in tudi nekdanje vojake. Člani gibanja zavračajo legitimnost Zvezne republike Nemčije in njenih državnih institucij, se izogibajo plačevanju davkov in so pogosto v sporu z oblastmi.

Na splošno verjamejo v nadaljnji obstoj nemškega rajha in v številne teorije zarote ter so trdno prepričani, da Nemčijo vodi globoka država, ki jo je treba strmoglaviti.