Sodišče je članom skupine izreklo zaporne kazni od dveh let in tri mesece do pet let in pol. Foto: EPA
Sodišče je članom skupine izreklo zaporne kazni od dveh let in tri mesece do pet let in pol. Foto: EPA

Izreklo jim je zaporne kazni od dveh let in tri mesece do pet let in šest mesecev.

Obsojeni so stari od 22 do 32 let. Najdaljšo kazen so izrekli ustanovitelju skupine. Za pet obsojenih je sodišče poleg tega odločilo, da so krivi sodelovanja v večjih nasilnih izgredih in povzročitvah telesnih poškodb.

Tožilstvo je za obtožene zahtevalo zaporne kazni od treh let do petih let in šest mesecev. Vsem je očitalo "odkrit nacionalsocialistični nazor". Obramba je zahtevala oprostilno razsodbo ali milejše kazni in menila, da so očitki na račun terorizma pretirani.

Skupina je bila ustanovljena septembra 2018, ko je v mestu Chemnitz na vzhodu Nemčije prišlo do demonstracij, ki so bile sovražno nastrojene do tujcev, in izgredov na protestih.

Povod smrt 35-letnega Nemca

Povod za demonstracije je bila nasilna smrt 35-letnega Nemca v sporu z begunci ob robu mestnega praznika konec avgusta. Lani so zaradi te smrti in nevarne telesne poškodbe mlajšega državljana Sirije obsodili na devet let in pol zaporne kazni.

Skupina Revolution Chemnitz je poleg tega načrtovala lastno akcijo v Berlinu 3. oktobra 2018, ko naj bi izvedli politično vstajo. 14. septembra je skupina v Chemnitzu izvedla "poskusno akcijo" ter napadla begunce in skupino najstnikov. Policija je člane skupine aretirala še isti večer in takrat je skupina tudi prenehala obstajati.