Situacija v nemški koaliciji je zaradi vprašanja priseljevanja zelo napeta. Foto: EPA
Situacija v nemški koaliciji je zaradi vprašanja priseljevanja zelo napeta. Foto: EPA
Angela Merkel
Bo Angela Merkel obdržala koalicijo? Foto: Reuters

Vodstva CDU-ja, Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD) so se v torek sestala na zasedanju o sporu glede priseljevanja, a dogovora niso dosegli. "V vsakem primeru imamo še v nedeljo in ponedeljek čas za pogovore. CSU bo zasedal v nedeljo, ko bomo ocenili rezultate," je povedal vodja poslanske skupine Krščansko-demokratske unije (CDU) Volker Kauder.

Poudaril je še, da pri razlikah v stališčih "ne gre za malenkosti, ampak nekaj zelo osrednjega in pomembnega", pogovor povzema nemška tiskovna agencija DPA.

CSU se bo sestal v nedeljo, ko bodo odločali, ali se bodo zoperstavili kanclerki Angeli Merkel. Če bo Seehofer vztrajal pri svojih načrtih, naj bi bila po mnenju številnih članov CDU-ja, kanclerka prisiljena, da ga zamenja. To pa bi lahko pripeljalo do razpada 70 let starega zavezništva med CDU-jem in CSU-jem, poroča Reuters. V tem primeru sta možnosti manjšinska vlada ali nove volitve. Mogoče pa je tudi, da bi tudi kanclerka po skoraj 13 letih vodenja vlade izgubila podporo v lastni stranki.

Vodja SPD-ja Andrea Nahles je dejala, da so razmere zelo napete, pri čemer so v zraku tudi nove volitve. "V vseh vprašanjih, vključno s politiko priseljevanja, imamo v koaliciji zelo napeta stališča. Nezadovoljivo je, da smo obtičali, in ni jasno, kaj se bo zgodilo," je dejala. Na vprašanje, ali se pripravlja na nove volitve, je odvrnila: "Ne vem. Iskreno, bomo še videli."

Seehofer bi zavračal prosilce za azil
Nemški notranji minister Horst Seehofer (CSU) namreč grozi, da bo Nemčija na meji začela zavračati prosilce za azil, ki bodo že registrirani v drugi državi članici Evropske unije, če kanclerka Angela Merkel (CDU) na vrhu EU-ja v Bruslju v četrtek in petek ne bo dosegla dogovora na ravni Unije.

Kanclerka tem enostranskim ukrepom nasprotuje in se zavzema za "evropsko rešitev" oziroma dvo- ali večstranske dogovore z državami z največ prebežniki, kot sta Italija in Grčija. Kanclerko, ki je v prejšnjih dneh sicer izrazila bojazen, da na vrhu ne bodo dosegli dogovora, v njenih stališčih podpira tudi SPD.