Poškodovano plovilo je zdaj v ruskem mornariškem oporišču Severomorsk v Murmansku. Foto: EPA
Poškodovano plovilo je zdaj v ruskem mornariškem oporišču Severomorsk v Murmansku. Foto: EPA

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki so ga povzeli ruski mediji, je v podvodnem plovilu zagorelo v ponedeljek, ogenj v plovilu pa so pogasili. Mornarji so umrli zaradi zastrupitve z dimom.

Plovilo je zdaj v oporišču ruske severne flote v Severomorsku ob Barentsovem morju.

Raziskovalno plovilo je po navedbah ruskega obrambnega raziskovalo podmorsko okolje v oceanu v ruskih ozemeljskih vodah po naročilu ruske vojske.

Ruski medij RBC poroča, da se je nesreča zgodila na podmornici AS-12 z jedrskim pogonom, a uradne potrditve tega podatka ni. Rusko obrambno ministrstvo v svojem poročanju ni navedlo podrobnosti o vrsti podmornice.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po incidentu odpovedal napovedani dogodek in se v Kremlju srečal z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, kjer je napovedal preiskavo dogodka.

"To je velika izguba za mornarico," je dejal Putin in svojcem umrlih mornarjev izrazil sožalje.

Ruska tiskovna agencija Interfax je zanikala poročanje norveške agencije za jedrsko varnost, ki je navajala, da so jo ruske oblasti obvestile o eksploziji plina na krovu podmornice. Norveške oblasti so sporočile, da pozorno spremljajo razmere in za zdaj niso zaznale višje ravni sevanja.

Podmornica za posebne operacije

AS-12 z vzdevkom Lošarik je podmornica, ki jo poganja en jedrski reaktor in je namenjena raziskovalnim ter posebnim operacijam, zato o njej ni znanih veliko podrobnosti.

Potopila naj bi se lahko do globine 6000 metrov in je namenjena reševanju posadk drugih podmornic v velikih globinah. Poznavalci navajajo, da gre za najtišjo in najtežje zaznavno rusko podmornico.

Avgusta leta 2000 je v nesreči jedrske podmornice Kursk umrlo vseh 118 vojakov na krovu. Na podmornici so odjeknili dve eksploziji, nato pa se potopila na dno Barentsovega morja.

Po incidentu se je Putin sestal z obrambnim ministrom. Foto: Reuters
Po incidentu se je Putin sestal z obrambnim ministrom. Foto: Reuters