Kursk je na svojo zadnjo pot izplul iz Vidjajeva v Murmanski regiji. Foto: Reuters
Kursk je na svojo zadnjo pot izplul iz Vidjajeva v Murmanski regiji. Foto: Reuters
Kursk
V nesreči je umrlo vseh 118 članov posadke. Foto: Reuters

Ob 15. obletnici tragedije se bodo mornarji Severnomorske flote na več slovesnostih poklonili umrlim kolegom in v spomin nanje na grobove položili vence in cvetje. Osrednja slovesnost bo v vasici Vidjajevo v Murmanski regiji, od koder je podmornica poslednjič izplula. Začelo se je z jutranjo spominsko mašo, zdaj pa se slovesnosti nadaljujejo ob spomeniku mornarjem, umrlim v oceanu.

Tudi v Murmansku bo ob spomeniku mornarjem potekal shod mornarskih enot Severnomorske flote. Shod se bo končal z minuto molka ob 11.28 po moskovskem času, saj je točno ob tej uri pred 15 leti na podmornici odjeknila prva eksplozija. Vse ladje bodo plule z zastavami, spuščenimi na pol droga in z vključenimi sirenami.

Zaradi eksplozije podmornica potonila na dno morja
Nesreča več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke podmornice K-141 se je zgodila 12. avgusta 2000 v Barentsovem morju, ko je prišlo najprej do manjše eksplozije, ta pa je povzročila obsežno eksplozijo v prostoru za torpede. Nato je Kursk s 118 člani posadke potonil na globino 108 metrov.

Pozneje je postalo jasno, da je nekaj mornarjev strahovito eksplozijo prednjega dela podmornice preživelo in so v zadnjem delu čakali na rešitev, a admirali ruske severnomorske flote za ponesrečene mornarje niso naredili nič. Poslovilno pismo, ki so ga našli pri ponesrečenem poročniku, je bilo dokaz, da je nesrečo preživelo vsaj 23 mornarjev.

Pomoč iz tujine prišla prepozno
Ruska in svetovna javnost sta za nesrečo podmornice izvedeli šele po dveh dneh. Potem ko je ruska mornarica z zastarelo tehniko skušala zaman priti do podmornice na morskem dnu, je Kremelj nekaj dni pozneje le zaprosil za pomoč tujine, a je pomoč britanskih in norveških posebej usposobljenih potapljačev prišla prepozno, šele 19. avgusta oz. teden dni po nesreči.

Sicer pa Rusi, glede na nedavno opravljeno anketo, z leti vse bolj verjamejo, da so oblasti takrat naredile vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi rešili preživele v podmornici. Letos se je s to trditvijo strinjalo 40 odstotkov vprašanih, medtem ko je še pred petimi leti tako menilo 34 odstotkov vprašanih, leta 2000 pa 23 odstotkov vprašanih. V anketi, ki so jo izvedli med 17. in 20. julijem, je sodelovalo 800 ljudi.