Številni protestniki sploh niso mogli priti v središče Rima. Foto: EPA
Številni protestniki sploh niso mogli priti v središče Rima. Foto: EPA

Italijanska vlada za zdaj še ni predstavila jasne časovnice, kako in predvsem, kdaj naj bi znova pognali zdaj ustavljene dejavnosti.

Če nas ne bo pobral covid-19, nas bo pa lakota – tak je bil samo eden od sloganov, s katerimi so se na rimske ulice zgrnili gostilničarji, plesni učitelji, trgovci in športni trenerji iz vse Italije, je poročal dopisnik RTV SLovenija Janko Petrovec.

Na shod neformalnega gibanja Jaz odpiram, ki ni bil dovoljen, pa je prišlo manj kot tisoč ljudi, in ne napovedanih 20.000, saj so avtobuse ustavljali že na rimskih vpadnicah.

Med protestnike so se pomešali neofašisti z dvignjenimi desnicami, padle so dimne bombe in petarde. Močno opremljeni policisti so protestnike zamejili in jih niso spustili k parlamentu in vladi.

"Sem potujoči trgovec, prodajam na prostem, na veselicah in sejmih. 14 mesecev smo že brez dela. Zakaj so lahko odprti nakupovalni centri, mi pa ne smemo delati na svežem zraku? Zakaj," je spraševal 55-letni oče treh otrok iz Emilije - Romanje.

Minister za turizem Massimo Garavaglia napoveduje, da bo Italija 2. junija, na dan republike, odprla "vse ali skoraj vse". Premier Mario Draghi je bolj zadržan in se boji predvsem premajhnega obiska iz tujine. Na tiskovni konferenci pred nekaj dnevi se je zavzel za čimprejšnje odprtje Italije za turiste s potrdilom o cepljenju.

Najstrožji zajezitveni ukrepi so ostali v veljavi samo še v štirih od dvajsetih italijanskih dežel, toda strežba v lokalih ni dovoljena nikjer. Zaprtih je več kot štiri petine hotelov, vsi fitnesi, plesne šole, kinematografi in tako dalje. Zato pa je bilo 80 odstotkov šolarjev in dijakov danes znova v klopeh.

Nezadovoljni gostilničarji protestirali v središču Rima