Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obvezno testiranje, karantena po prihodu, spoštovanje pravil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, maske ... Vse to je postalo realnost za mnoge, ki si želijo potovanj – ali pa vsaj dopusta.

Tudi italijanske železnice so se tako lotile priprav na poletno sezono in pred dnevi že predstavile tudi predlog za t. i. "covid-negativne" železniške povezave. Vsi potniki, ki bodo potovali na neki relaciji, se bodo morali pred odhodom testirati s hitrimi testi (in zato priti na železniško postajo uro pred predvidenim odhodom), po koncu potovanja pa test še ponoviti. Obvezno bo tudi redno testiranje za zaposlene oz. za vlakovno osebje, je prejšnji teden poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sorodna novica Tri četrt Italije znova v rdečem: vlada stavi na pospešeno cepljenje

Predsednik uprave italijanskih državnih železnic Gianfranco Battisti je ob tem napovedal, da bodo prvi tovrstni vlaki začeli voziti v začetku aprila, na začetku zgolj na eni relaciji, in sicer med Rimom in Milanom. "To bo edinstvena priložnost, da ljudje obiščejo domače turistične destinacije, kot so Benetke ali Firence," je ob tem še poudaril Battisti in dodal, da bodo testiranja izvajale zgolj pristojne institucije ob pomoči Rdečega križa in italijanske civilne zaščite.

Ali bo projekt dejansko zaživel že aprila, sicer še ni potrjeno, ravno danes namreč v Italiji začenjajo veljati strožji ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa, saj se država sooča že s tretjim valom okužb.

Trenutno italijanski vlaki vozijo z omejenimi kapacitetami – zasedenih je lahko le polovica sedežev, tako kot pri nas (in še kje) pa je med potovanjem z vlakom obvezna tudi uporaba mask, razkuževanje rok in vzdrževanje ustrezne medosebne razdalje.