Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francoza so po obstreljevanju odpeljali v bolnišnico.

Več novinarjev je intervjuvalo domačine v Martuniju in ocenjevalo škodo preteklih bombardiranj, ko se je znova začelo obstreljevanje. Večini se je uspelo še pravočasno skriti.

Na spornem območju med Armenijo in Azerbajdžanom že dneve divjajo spopadi. Hitro raste tudi število smrtnih žrtev. Armenija je za zdaj potrdila 127 smrtnih žrtev, od tega 23 civilistov. Trdijo, da so ubili 130 azerbajdžanskih vojakov.

Medtem azerbajdžansko obrambno ministrstvo trdi, da so njihove sile ubile 2300 karabaških separatistov ter med drugim uničile 130 tankov. Poročajo tudi o 16 mrtvih civilistih, podatkov o mrtvih vojakih ne razkrivajo.

Od nedelje na območju Gorskega Karabaha potekajo najhujši spopadi med Azerbajdžanom in Armenijo v več letih. Spor glede tega območja, ki si ga lastita obe državi, sicer sega v 90. leta, v čas razpada Sovjetske zveze. Gorski Karabah je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana. Obe državi zavračata pozive k dialogu, s katerim bi končali spopade.

Macron in Putin sta govorila o Gorskem Karabahu in Belorusiji. Na fotografiji je njun pogovor, opravljen junija letos. Foto: Reuters
Macron in Putin sta govorila o Gorskem Karabahu in Belorusiji. Na fotografiji je njun pogovor, opravljen junija letos. Foto: Reuters

Putin in Macron pozivata k ustavitvi spopadov

Ruski in francoski predsednik, Vladimir Putin in Emmanuel Macron, pa sta v sredo zvečer pozvala k popolni ustavitvi spopadov. Kot so sporočili iz Kremlja, sta izrazila pripravljenost okrepiti diplomatska prizadevanja za rešitev spora.

"Vladimir Putin in Emmanuel Macron sta vojskujoči se strani pozvala, naj v celoti ustavita spopade in čim prej odpravita napetosti ter pokažeta največjo zadržanost," so sporočili iz Kremlja.

V telefonskem pogovoru, ki je potekal na Macronovo pobudo, sta voditelja razpravljala o "konkretnih parametrih nadaljnjega sodelovanja, predvsem v okviru skupine iz Minska", poudarjajo v Kremlju.

Izrazila sta pripravljenost za pripravo skupne izjave te skupine, ki vključuje Rusijo, Francijo in ZDA, v kateri bi se zavzeli za takojšnjo ustavitev bojev in začetek pogovorov med sprtima stranema.

Putin svari pred vmešavanjem v dogajanje v Belorusiji

Predsednika sta razpravljala tudi o Belorusiji. Putin je pri tem Macrona opozoril, da so kakršni koli poskusi vmešavanja v zadeve tretje države nesprejemljivi. Putin je opozoril na "načelno stališče" Rusije, da so "kakršni koli poskusi vmešavanja v notranje zadeve suverene države in zunanji pritisk na legitimne oblasti nesprejemljivi", so sporočili iz Kremlja.

Pogovor med voditeljema se je zgodil po tem, ko se je Macron v torek v Vilni srečal z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko in ji obljubil pomoč pri posredovanju za razrešitev beloruske politične krize.

V Gorskem Karabahu ubitih že več kot sto ljudi