V sredo so bili protesti najbolj nasilni od njihovega začetka pred skoraj dvema mesecema. Foto: Reuters
V sredo so bili protesti najbolj nasilni od njihovega začetka pred skoraj dvema mesecema. Foto: Reuters

To je bil najbolj nasilen dan od začetka protestov pred skoraj dvema mesecema, poročajo tuji mediji.

Tisoči protestnikov, ki zahtevajo odstop vlade premierja Bojka Borisova, so se začeli na ulicah Sofije zbirati že v sredo čez dan.

Po 21.30 so na policiste, ki so obkrožali poslopje parlamenta, odvrgli več kot 100 dimnih bomb in petard, vanje pa so metali tudi kamenje, steklenice in druge predmete. Policisti so se s ščiti zagnali v protestnike in jih pregnali z večjega dela trga. Pripeljali so tudi vodne topove in zagrozili, da jih bodo uporabili, če se protestniki ne bodo razšli.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da je ranjenih 80 policistov. Iz bolnišnic so že pred tem sporočili, da je bilo ranjenih še 18 drugih ljudi, med njimi več novinarjev. Policija je sporočila, da je v sredo aretirala 126 ljudi. Oblasti so navedle, da so bili med izgredniki, ki so netili nasilje, tudi navijaški huligani.

Zaostrene razmere v Sofiji

Organizatorji protestov: Krivi so provokatorji

Organizatorji shoda, ki vztrajajo, da je bil njihov namen mirno protestiranje, so za izgrede obtožili domnevne provokatorje, ki da jih je na ulice poslala vlada. Obtožili so policijsko nasilje nad protestniki in novinarji.

Protest pod geslom Veliki državni udar so priredili na prvi dan zasedanja parlamenta po poletnih počitnicah. Tako so med drugim odgovorili na vladni načrt spremembe ustave, ki je po njihovem le trik, s katerim se želi Borisov obdržati na oblasti.

Protestniki so se tudi danes dopoldne zbrali pred parlamentom in zahtevali odstop vlade, ki ji očitajo korupcijo, mafijsko vedenje in odvisnost od oligarhov. Glavni zahtevi sta odstop Borisova in generalnega tožilca Ivana Geševa. Vladajoča stranka Gerb je odstop vlade spet zavrnila.

Policija je medtem ponoči v Sofiji odstranila šotore, s katerimi so protestniki blokirali velika križišča v mestu. Pri tem po navedbah oblasti ni prišlo do novih spopadov med policisti in protestniki. Prav tako nobenega protestnika niso aretirali.

K odstopu konservativne vlade je v sredo v bolgarskem parlamentu pozval tudi predsednik Bolgarije Rumen Radev. Zavzel se je tudi za opustitev načrtovanih sprememb ustave.

Stranka Gerb je sporočila, da je prejela podporo 127 poslancev v 240-članskem parlamentu, kar je zadostovalo za sprožitev večmesečne razprave o načrtu spremembe ustave. Vendar bodo verjetno težko dobili podporo 160 poslancev za prehod na naslednji korak pri sprejemanju ustavnih sprememb.