Puška, ki jo je uporabil napadalec na Dunaju. Foto: Reuters
Puška, ki jo je uporabil napadalec na Dunaju. Foto: Reuters

V Winterthuru, nekoč pomembnem industrijskem središču, je po mnenju oblasti zdaj zaprta mošeja privabljala pridigarje, ki so širili sovražni govor. Septembra je bil moški, imenovan emir Winterthura, obsojen na 50 mesecev zapora zaradi novačenja za t. i. Islamsko državo.

18- in 24-letnik sta po poročanju švicarskega časopisa NZZ am Sonntag na Dunaj potovala med 16. in 20. julijem, da bi se na neznani lokaciji srečala z moškim, ki je novembra izvedel smrtonosni napad v avstrijskem glavnem mestu. Časopis se pri poročanju sklicuje na "dva dobro obveščena človeka".

Švicarski medij še poroča, da je napadalec z Dunaja med 21. julijem in 2. novembrom morda potoval v švicarski kanton Zürich.

Sonntags Zeitung medtem poroča, da sta moška obiskala dunajskega napadalca v njegovem stanovanju, a da pri tem ni jasno, ali je šlo za navaden obisk ali pa sta bila moška povezana z napadom.

Švicarske oblasti pravijo, da sta bila moška "očitno prijatelja" z napadalcem in da sta se z njim srečala, a niso povedale, kdaj.

Dunajska policija je sporočila, da so se z napadalcem poleti v Avstriji srečali tudi ljudje iz Nemčije, ki jih je nadzirala nemška obveščevalna služba.

Avstrijska policija je aretirala 15 ljudi v povezavi z napadom, v katerem je napadalec ubil štiri ljudi, preden ga je ubil policist.

Deželno sodišče na Dunaju je v povezavi z napadom danes odredilo preiskovalni zapor še za dva moška, stara 21 in 23 let, ki naj bi pripadala krogu napadalca.

Skupno je tako v povezavi z napadom v preiskovalnem zaporu deset osumljencev, starih od 16 do 24 let. Državno tožilstvo zdaj preverja, ali so bili osumljenci povezani s pripravami na oziroma seznanjeni z napadom. Nekateri naj bi sicer delili podobna radikalna stališča z napadalcem, še navaja APA.

Napadalec uporabil avtomatsko puško zastava M70

Avstrijska policija je medtem objavila fotografije orožja, ki ga je napadalec uporabil med ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju. Fotografije s kraja napada prikazujejo avtomatsko puško zastava M70, ki jo izdelujejo v Srbiji, poroča APA.

Po poročanju APE je omenjeno orožje zasnovano na osnovi avtomatske puške kalašnikov (AK-47 in AKM) in uporablja naboje kalibra 7,62 X 39 milimetra.

Na fotografiji je ob omenjenem orožju videti tudi mačeto in naboje. Avstrijski preiskovalci medtem s kriminalistično-tehničnega vidika nadaljujejo preiskavo orožja, ki ga je uporabil 20-letni napadalec, sicer privrženec džihadistične skupine Islamska država.

Avstrija je v petek priznala "nedopustne napake" v obravnavanju podatkov glede napadalca. Avstrijsko notranje ministrstvo je potrdilo, da so njihovi agenti tedne pred napadom vedeli, da je napadalec julija letos poskušal kupiti strelivo na Slovaškem.

Napadalec je bil po navedbah preiskovalcev del skrajne islamistične mreže, ki sega zunaj meja Avstrije. V povezavi z napadom so doslej izvedli številne aretacije v Avstriji, Švici in Nemčiji. Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država.