Protestniki opozarjajo, da se zakon zgleduje po ruski zakonodaji. Foto: EPA
Protestniki opozarjajo, da se zakon zgleduje po ruski zakonodaji. Foto: EPA

Z gruzijskimi zastavami in zastavami EU-ja v rokah so se protestniki v Tbilisiju zbrali pred parlamentom, ki je v torek v prvem branju potrdil zakon, po katerem bi se morali nevladne organizacije in neodvisni mediji, ki se več kot 20-odstotno financirajo iz tujine, registrirati kot "tuji agenti".

Protestniki so vzklikali "dol z ruskim zakonom", pri tem pa so se vneli spopadi s policijo. Protestniki so na policiste metali zažigalne steklenice, policija pa je uporabila vodne topove in solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V torek zvečer je bilo pridržanih 66 protestnikov, več deset policistov pa je bilo poškodovanih, je sporočilo gruzijsko notranje ministrstvo. Kot je še navedlo v izjavi, je bilo zaradi nasilnih dejanj zbranih protestnikov poškodovanih do 50 policistov, od katerih jih je več moralo ostati v bolnišnici.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, ki je na obisku v ZDA, je v videosporočilu, objavljenem na Twitterju, obsodila načrtovani zakon, ki je po njenem prepričanju nekaj, kar narekuje Moskva. Dodala je še, da "Gruzija, ki svojo prihodnost vidi v Evropi, ne bo dovolila, da bi ji kdo vzel to prihodnost", njene besede povzema bruseljski portal Politico.

Množični protesti v Tbilisiju

Svarila pred zatiranjem civilne družbe in medijev

Kritiki pri tem opozarjajo, da se zakon zgleduje po ruski zakonodaji, z njim pa bi lahko stigmatizirali in zatrli gruzijsko civilno družbo in neodvisne medije. Številni se tudi bojijo, da bi zakon lahko ogrozil prizadevanja Gruzije za članstvo v EU-ju.

Do zakona je bil kritičen tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je opozoril, da bi zakon v sedanji obliki lahko povzročil "ohladitev civilne družbe in medijskih organizacij", je sporočila evropska služba za zunanje delovanje (EEAS).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ta zakon ni združljiv z vrednotami in standardi EU-ja. Je v nasprotju z zastavljenim ciljem Gruzije, da se pridruži Uniji, kar podpira velika večina gruzijskih državljanov. Njegovo dokončno sprejetje bi lahko imelo resne posledice za naše odnose," je dodal in ob tem pozval Gruzijo, naj ohrani svojo zavezanost spodbujanju demokracije, pravne države in človekovih pravic.

Zaskrbljenost glede zakona je izrazil tudi tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price, ki je prepričan, da bo zakon posegal v nekatere pravice gruzijskih državljanov.

S sprejetjem zakona bi se Gruzija pridružila seznamu nedemokratičnih in avtoritarnih postsovjetskih držav, kot so Belorusija, Tadžikistan in Azerbajdžan, ki so posnemali ruski zakon o omejevanju nevladnih organizacij.

Glavna gruzijska opozicijska stranka je za danes pozvala k novim protestom v glavnem mestu proti vladnim načrtom za uvedbo spornega zakona o tujih agentih. "Od 15.00 (od 12.00 po srednjeevropskem času) se bodo Gruzijci začeli zbirati na aveniji Rustaveli in to se bo nadaljevalo vsak dan," je dejal politik Nika Melia iz Združenega nacionalnega gibanja (MNU), ki ga je ustanovil zaprti nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.