Posredovanje policije. Foto: EPA
Posredovanje policije. Foto: EPA

Policisti so na območje pristanišča prišli ob 8.00, da bi razgnali shod proti covidnemu potrdilu, ki je v Italiji od petka obvezen za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Pred pristaniščem od petka protestirajo pristaniški delavci, ki v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkajo. Na protestu jih podpirajo tudi drugi ljudje.

Na kraju je bilo ob prihodu policistov še nekaj deset pristaniških delavcev, spremljalo pa jih je nekaj sto drugih protestnikov. Da bi jih razgnala, je policija proti njim uporabila tudi vodni top. Dva od protestnikov naj bi bila lažje poškodovana.

"Danes je žalosten dan," je ob tem povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil z mesta vodje sindikata pristaniških delavcev.

Policija je protestnike pregnala izpred pristanišča, a so se nato razpršili po mestu, zato naj bi bilo središče mesta zaprto.

V Trstu novi protesti proti ukrepom

Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Raveni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Tisti brez potrdila ostanejo brez plače

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bil posameznik cepljen proti covidu-19 ali je to bolezen prebolel ali pa ima negativni izvid testa na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.