Uničenje v mestu Antakya. Foto: Reuters
Uničenje v mestu Antakya. Foto: Reuters

Tudi enajst dni po uničujočem potresu, v katerem je v Turčiji in Siriji umrlo več kot 44.000 ljudi, izpod ruševin še vedno rešujejo preživele. V provinci Hatay so 278 ur kasneje rešili moškega.

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je predtem sporočil, da so 261 ur po potresu iz ruševin v središču Antakye, glavnem mestu pokrajine Hatay, rešili 33-letnega in 26-letnega moškega. Oba so reševalci rešili iz ruševin iste stavbe, je poročal turška tiskovna agencija DHA. Kot je dejal minister, so ju takoj odpeljali v bolnišnico.

Uro pred tem, 260 ur po potresu z magnitudo 7,8, so iz ruševin stavbe v Antakyi "po intenzivnih prizadevanjih" potegnili tudi 14-letnega fanta, je sporočil minister. Dodal je, da je najstnik, ki mu je ime Osman, prestal operacijo v lokalni bolnišnici, ni pa povedal, kako zahtevna je bila. Na fotografiji je bilo sicer videti, da je pri zavesti.

Mustafa Avci, ki so ga rešili po več kot 260 urah, je v bolnišnici v Mersinu prvič po potresu srečal ženo Bilge in hčer Almile. Foto: Reuters
Mustafa Avci, ki so ga rešili po več kot 260 urah, je v bolnišnici v Mersinu prvič po potresu srečal ženo Bilge in hčer Almile. Foto: Reuters

Gre za verjetno ene zadnjih preživelih, ki so jih našli reševalci, saj se iskanje postopoma končuje.

Ljudje sicer lahko brez vode običajno preživijo približno 72 ur. Zato so morali tisti, ki jih zdaj še vedno rešujejo, po mnenju zdravnikov v ruševinah najti kakšno zalogo vode, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zadnje uradno število smrtnih žrtev potresa z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja ob 4. uri po lokalnem času prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je medtem preseglo 44.000. Turška služba za nesreče Afad je sporočila, da je v Turčiji zahteval 38.044 življenj. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je v Siriji umrlo najmanj 5900 ljudi. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih pogrešajo.

Slovenska karitas zbrala 357.685 evrov za pomoč prizadetim

Slovenska karitas je do danes zbrala 357.685 evrov za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji. Prek Caritas Internationalis je do zdaj tako za Turčijo kot za Sirijo nakazala po 110.000 evrov. Zbiranje pomoči se medtem nadaljuje.

Poleg tega je v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva ministrstvo za zunanje zadeve Slovenski karitas za pomoč prizadetim ob potresu v obeh državah namenilo 100.000 evrov.

Slovenska karitas je še sporočila, da sodelavci Karitasa na terenu v obeh državah vsakodnevno pomagajo najranljivejšim, ki jih je prizadel potres, iščejo varna zatočišča in jim delijo osnovno humanitarno pomoč, ki je skupaj dosegla okoli 2500 družin.

Karitas Sirija medtem prosi vso mednarodno skupnost tudi za odpravo sankcij, da bo pomoč pravočasno prišla do najranljivejših, ki jih je prizadel potres.

Islamska skupnost prispevala 150.000 evrov

Finančna sredstva je prispevala tudi Islamska skupnost v Republiki Sloveniji. Na sergiji, ki je potekala 10. februarja, so zbrali 100.000 evrov, v akciji zbiranja dodatnih sredstev pa še 50.000 evrov. Skupno bodo Turčiji in Siriji tako prispevali 150.000 evrov, so sporočili iz slovenske islamske skupnosti.

Rdeči križ in Karitas zbirata pomoč

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas sta začela zbirati sredstva za pomoč prizadetim v potresu. Sredstva je mogoče nakazati na njuna transakcijska računa, pomagati je mogoče tudi s sporočili sms.

Pri Rdečem križu Slovenije pomoč zbirajo prek regionalne pobude jugovzhodne Evrope in Balkana, v okviru katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom SMS, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na njen poseben račun (Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Tudi prek Slovenske karitas je mogoče pomagati s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim darujete pet, z drugim pa 10 evrov.