Foto: STA/posnetek zaslona
Foto: STA/posnetek zaslona

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je pojasnil, da je enota na kraj prišla v torek, 7. februarja, v manj kot v 24 urah, in bila tudi ena izmed prvih enot, ki je začela operativno delati na terenu.

Tri dni so delali zelo intenzivno, potem pa so se zaradi poškodovanih psov in zaostrenih varnostnih razmer odločili, da z drugimi ekipami zapustijo Turčijo. Celotna ekipa se je vrnila zdrava domov, je razložil.

V ekipi pretežno prostovoljci, ki se leta in leta urijo

Sorodna novica Slovenska ekipa v Turčiji rešila več deset ljudi, pet psov poškodovanih, a bodo kmalu spet trenirali

Ob tem je poudaril še, da ekipo v glavnem sestavljajo prostovoljci. "Vodniki reševalnih psov so prostovoljci, ki s psi trenirajo več 10 let, da lahko izvedejo takšne operacije. Njihov odziv nam lahko predstavlja, kakšna je njihova predanost," je dejal.

Član ekipe Roman Starman pa je povedal, da je bila ta intervencija nekaj, česar človek ne more pričakovati niti v sanjah. "Žal moram povedati, a na nesreči drugih se učimo," je dejal in pojasnil, da so dobili neprecenljive izkušnje v zvezi s tem, kako prilagoditi nadaljnje treninge. "Ko se enkrat izpostaviš takemu terenu in nevarnostim, vidiš, koliko je bil trening vreden," je dodal.

"Ko smo se pripeljali tja, smo bili šokirani, ker smo videli, da mesta dejansko ni več," je pojasnil še eden od članov ekipe, Robert Anžič. Ob tem je dodal, da se na tako obsežnem območju reševalci srečujejo z veliko mrtvimi, v ruševinah so lahko tudi ljudje, ki bi jim radi pomagali, a ne morejo, ker so pregloboko. "Trudiš se maksimalno, a vseh ne moreš rešiti. To je velik pritisk na nas reševalce," je dejal.

Zaradi travmatičnih prizorov, ki so jim bili priča, so za sodelujoče izvedli tudi skupinski psihološki pogovor. "Na upravi za zaščito in reševanje obstaja zelo jasen program psihološke pomoči vsem reševalcem v vseh primerih, kjer se srečujejo s takšnimi situacijami," pa je še dodal Behin.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved pa je poudaril, da so izkušnje reševalcev izredno dragocene pri nadaljnji krepitvi sistema zaščite in reševanja. Obljubil je, da si bodo na ministrstvu in upravi prizadevali, da vodniki reševalnih psov dobijo vadbeni poligon. "Dajem besedo, da bomo z vodstvom uprave in ministrstvom storili vse, da takšen poligon zgradimo tukaj v Sloveniji," je zatrdil Medved.

Video: Posnetek konference

Kako lahko pomagate?

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na poseben račun (Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Prek Slovenske karitas je mogoče pomagati tudi s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov.

Tudi Unicef Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v katastrofalnih razmerah po potresu. Pomagati je mogoče z donacijo na njihovi spletni strani, sporočilom SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.

Vsi, ki želijo pomagati prek Rdečega križa, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom SMS, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Sredstva za pomoč prizadetim v potresu zbira tudi humanitarna organizacija Adra, in sicer s SMS-sporočili LJUDJE5 na 1919, nakazilom na bančni račun ali prek Paypala.