Papež Frančišek se je skupaj z visokimi predstavniki Cerkve, državniki in verniki poslovil od umrlega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Foto: Reuters
Papež Frančišek se je skupaj z visokimi predstavniki Cerkve, državniki in verniki poslovil od umrlega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Foto: Reuters

Pogreb Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, je bil na željo pokojnika slovesen, a preprost, in kljub temu brez primere v zgodovini. Prvič se je namreč zgodilo, da je pogrebne slovesnosti vodil naslednik umrlega papeža, ob somaševanju številnih kardinalov, škofov in drugih duhovnikov. Natančneje, v Vatikanu se je zbralo 125 kardinalov, med njimi tudi kardinal Franc Rode, 200 škofov in 3700 duhovnikov, dogodek pa je spremljalo okoli tisoč novinarjev z vsega sveta.

Prvi ljudje so se na trgu začeli zbirati že ob 4. uri zjutraj, največ jih je bilo oblečenih v tradicionalna bavarska oblačila.

Ob papežu je mašo daroval kardinal Giovanni Battista Re, ob oltarju pa so bili tudi nadškof Georg Gänswein, dolgoletni osebni tajnik papeža Benedikta XVI. ter redovnice, ki so do konca skrbele zanj. Papež Frančišek je zaradi težav s koleni na vatikanski trg prispel na invalidskem vozičku. "Benedikt, zvesti Jezusov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas," je dejal papež ob koncu homilije na polnem trgu svetega Petra.

Zadnji počitek v kripti v baziliki

Krsto so nato odnesli v kripto bazilike svetega Petra, v kateri bo po svoji želji pokopan, natančneje v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. V njegovo krsto so dali več spominskih predmetov – spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, njegove palije in kovinski valj ter besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja. Ležal bo v treh krstah – iz lesa iz ciprese, cinka in še iz hrasta.

Pred začetkom pogrebnih slovesnosti je neka bavarska redovnica na trgu svetega Petra razgrnila transparent z napisom Santo subito (Takoj svetnik), pozive k razglasitvi Benedikta XVI. za svetnika pa je bilo slišati tudi po maši.

V nasprotju s pogrebi dozdajšnjih papežev pri Benediktu XVI. ne bo devetdnevnega žalovanja. Prav tako ne bo volitev novega papeža, saj je Benedikt XVI. leta 2013 kot prvi papež po 600 letih odstopil s položaja.

Mnogo vernikov je prišlo iz Nemčije, kjer je bil Benedikt XVI. rojen. Foto: Reuters
Mnogo vernikov je prišlo iz Nemčije, kjer je bil Benedikt XVI. rojen. Foto: Reuters

Uradni delegaciji le iz Italije in Nemčije

Na pogreb je prišlo okoli 50.000 vernikov pa tudi množica cerkvenih dostojanstvenikov, državnikov in kronanih glav. Pogreba so se udeležili tudi številni iz Slovenije, med njimi predsednica države Nataša Pirc Musar in ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore pa tudi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf. Ker pogreb ni bil državniški, sta uradni delegaciji poslali le Italija in Nemčija, kjer se je papež kot Joseph Ratzinger rodil.

"Poslovili smo se od človeka izjemnega duha. Slovo od njega je bilo vsaj zame osebno zelo zaznamovano s tistim njegovim začetkom prve okrožnice, kjer je uporabil Janezovo besedo "Bog je ljubezen" in se končuje z "Gospod, ljubim te"," je dejal Zore ob pogrebu.

Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem na Trgu svetega Petra. Foto: UPRS
Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem na Trgu svetega Petra. Foto: UPRS

Iz Nemčije, domovine pokojnega papeža, so prišli predsednik Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz in bavarski ministrski predsednik Markus Söder, v italijanski delegaciji pa sta bila predsednik države Sergio Mattarella in premierka Giorgia Meloni. Na pogreb sta prišla tudi belgijski kralj Filip in žena nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa Sofia.

Na Portugalskem so danes razglasili dan žalovanja, v Italiji so zastave spuščene na pol droga, v Nemčiji pa se bodo nekdanjega papeža spomnili z zvonjenjem zvonov ob 11.00. Zvonovi so dopoldne zadoneli tudi v Sloveniji.

Ob pogrebu so veljali strogi varnostni ukrepi. Zaprt je bil zračni prostor nad Vatikanom, za varnost pa je skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.

Nataša Pirc Musar: Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih

Iz urada Nataše Pirc Musar so sporočili, da se je predsednica pogreba udeležila skupaj s soprogom Alešem Musarjem.
Slovensko predsednico in druge državnike ter predstavnike kraljevih družin je pred pogrebnimi slovesnostmi sprejel papež Frančišek.

Predsednica republike je po pogrebnih slovesnostih dejala: "Joseph Ratzinger je kot Nemec postal papež Rimskokatoliške cerkve 60 let po koncu druge svetovne vojne. Bil je Evropejec, ki je odraščal med vojno in je svoje papeško poslanstvo namenjal ohranjanju miru in nenasilja. Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih, vključno z migranti in priseljenci, ki potrebujejo zaščito. Njegova sporočila o pomoči razseljenim ljudem in beguncem so toliko pomembnejša danes, ko smo spet priča vojni v Evropi in je toliko ljudi moralo zapustiti svoje domove."

Pirc Musar je poudarila še, da je svet s smrtjo Benedikta XVI. izgubil misleca in vplivnega teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih in različnih verstev ter kultur. Papež Benedikt XVI. je kot nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske Katoliške cerkve. V njegovem času so bile namreč ustanovljene tri nove škofije.

Visoki gostje na pogrebu. Foto: Reuters
Visoki gostje na pogrebu. Foto: Reuters

V treh dneh se je od umrlega papeža poslovilo 200.000 ljudi

Frančišek je v sredo ob koncu mimohodov ljudi, ki so se v zadnjih treh dneh poslovili od zaslužnega papeža, dejal: "Z besedami našega dragega pokojnega Benedikta XVI. bi vas rad spomnil: 'Tisti, ki veruje, ni nikoli sam, ta, ki ima Boga za očeta, ima veliko bratov in sester. V teh dneh smo na poseben način videli, kako vesoljna je skupnost verujočih, ki se ne konča niti s smrtjo.'" Od zaslužnega papeža se je v baziliki v treh dneh poslovilo okoli 200.000 ljudi.

Mojca Širok o odstopu Benedikta XVI.

"Mislim, da je absolutno premalo, kadar nekdo reče, da si je papež Benedikt XVI. drznil odstopiti. Pomislimo, kakšni časi so to bili. Je sicer manj kot deset let, ampak storil je nekaj, kar je bilo do tistega trenutka popolnoma nepredstavljivo. Odstopil je. Božji namestnik na Zemlji je rekel, dovolj imam, ne zmorem več. In to je bilo nekaj takrat, za tiste čase, tudi za celotno rimsko kurijo, pa tudi za številne vernike nekaj absolutno nesprejemljivega in vendar je to storil in izpeljal. In če ne bi bilo Benediktovega odstopa, mi nikoli ne bi dobili Frančiška. On je s svojim odstopom izklopil napajanje temu neznansko velikemu in zapletenemu birokratskemu aparatu rimske kurije. In s tem je omogočil, kaj? Da je tisti, ki je prišel za njim, lahko resetiral vso zgodbo, začel na novo. Tako je pretresel ta rimskokatoliški aparatus, da si je potem ta drznil izvoliti nekoga, kot je Frančišek," je v srednih Odmevih o tem, kako prelomen je bil odstop Benedikta XVI., dejala nekdanja rimska dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok, ki je tudi avtorica leta 2014 izdane knjige od Benedikta do Frančiška.

Prvi papež po 600 letih, ki je odstopil

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi v skoraj 500 letih, ki ni bil Italijan, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Zaradi šibkega zdravja je odstopil 28. februarja 2013 kot prvi papež po več kot 600 letih, s tem pa odprl pot za izvolitev svojega naslednika, papeža Frančiška. Od svojega odstopa je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu, Cerkev pa je vodil Frančišek. Že več mesecev je bilo znano, da je Benedikt XVI. fizično šibak in da komaj govori, njegovo zdravje pa se je močno poslabšalo prejšnji teden.

Zadnje slovo od zaslužnega papeža Benedikta XVI.
Pogreb zaslužnega papeža Benedikta XVI.