Benedikt XVI. Foto: EPA
Benedikt XVI. Foto: EPA

"Z žalostjo vas obveščam, da je danes ob 9.34 v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu umrl zaslužni papež Benedikt XVI.," je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Zdravje zaslužnega papeža se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan, in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnika. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve.

Vatikan podrobnosti o njegovem stanju v tem času ni podal, sporočil je le, da je njegovo slabše zdravje posledica starosti.

Benedikt XVI. je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. Bil je tudi drugi papež v zadnjih 500 letih, ki ni bil Italijan.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od odstopa živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Pogreb bo v četrtek, 5. januarja

Umrl je zaslužni papež Benedikt XVI

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža bo od ponedeljka v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. "V četrtek, 5. januarja, ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče," je novinarjem v Vatikanu povedal Bruni.

Pojasnil je še, da bo pogreb na željo umrlega "slovesen, a preprost". Po napovedih se ga bodo udeležili tako verniki kot visoki predstavniki držav.

Ker ima Benedikt XVI. že naslednika, tokrat v nasprotju s tradicijo po papeževi smrti ne bodo sklicali konklava, na katerem izvolijo novega poglavarja Cerkve.

Papež Frančišek je svojega predhodnika Benedikta XVI. označil za plemenitega in nežnega človeka. Dodal je, da v srcu čuti hvaležnost Bogu, da ga je dal Cerkvi in svetu, hvaležnost za vse dobro, kar je storil, predvsem pa za njegovo pričevanje vere in molitve, še posebej v teh zadnjih letih, ko je živel v samoti. "Samo Bog pozna vrednost in moč njegove priprošnje, žrtev, ki jih je opravil za dobro Cerkve," je še poudaril Frančišek.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti v baziliki svetega Petra

Benedikt XVI. je želel biti pokopan v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. v kripti cerkve svetega Petra. Posmrtne ostanke priljubljenega poljskega papeža so namreč ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Za svetnika je bil potrjen leta 2014.

V Rimu pričakujejo, da se bo pogreba udeležilo približno 60.000 ljudi. Po besedah rimskega prefekta Bruna Frattasija bo v italijanski prestolnici za varnost skrbelo dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih sil, 500 pripadnikov civilne zaščite pa bo romarjem pomagalo z informacijami. Med pogrebom bo zračni prostor nad Rimom zaprt.

Sorodna novica Benedikt XVI. – bližje knjigam kot vodenju 1,2 milijarde katoličanov

Pokloni voditeljev

Na smrt Benedikta XVI. se odzivajo številni evropski voditelji. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v angleščini tvitnila, da je užaloščena ob novici o smrti zaslužnega papeža. "Naj počiva v miru," je dodala.

Predsednik vlade Robert Golob je zapisal: "Ob smrti zaslužnega papeža Benediktva XVI. so moje misli s katoliško skupnostjo v Sloveniji in po svetu. Bil je prijatelj Slovenije, spominjali se ga bomo po modrosti njegovih misli in kot zagovornika dialoga. Moje iskreno sožalje papežu Frančišku."

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je sporočila, da je Benediktv XVI. veljal za vrhunskega intelektualca. "Spomnili se ga bomo po njegovem prispevku k graditvi dobrih odnosov med Svetim Sedežem in Slovenijo. Svoje dolžnosti je svojemu nasledniku predal za časa svojega življenja, kar odseva skromnost njegovega karakterja. S to gesto je že za časa svojega življenja napisal zgodovino."

Sožalje sedanjemu papežu je na Twitterju izrazil tudi vodja SDS-a Janez Janša. "Danes se spominjamo soli zemlje ... Vsak od nas je rezultat Božje misli. Vsak od nas je bil ustvarjen po njegovi volji, vsak od nas je ljubljen, vsak od nas je potreben," je zapisal. "Naj njegova duša počiva v miru," je dodal.

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. "Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za številne po svetu, ne le v naši državi," je sporočil.

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je sporočil, da je v mislih z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo ob odhodu Benedikta XVI. Pohvalil pa je tudi njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da je novico o smrti zaslužnega papeža sprejel z žalostjo. "Bil je velik teolog, njegov obisk v Združenem kraljestvu leta 2010 pa je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej državi," je zapisal na Twitterju.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. "Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila," je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotne cerkvene skupnosti.

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckim na čelu. Označila sta ga za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je Cerkev z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo njegova intelektualna zapuščina v njej živela za vedno, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je svoje sožalje izrazila na Twitterju. "S svojim odstopom je dal močno sporočilo. V prvi vrsti je sebe videl kot služabnika Boga in Cerkve," je zapisala.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pa je pohvalil zavezanost Benedikta k nenasilju in miru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Benedikta označil za ugledno versko in državno osebnost ter pomembnega zagovornika tradicionalnih krščanskih vrednot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je nekdanjega papeža opisal kot zagovornika tradicionalnih vrednot. "Nesporna avtoriteta Benedikta XVI. kot vodilnega teologa mu je omogočila tudi, da je pomembno prispeval k razvoju medkrščanskega sodelovanja," je še dodal.

SŠK: Hvaležni smo mu za zgled poguma in požrtvovalnosti

Nekrolog papežu Benediktu XVI.

Na smrt nekdanjega papeža so se že odzvali v Slovenski škofovski konferenci. Njen predsednik Andrej Saje je zapisal, da so "hvaležni za njegov zgled vere in predanosti pri opravljanju papeške službe ter vse njegovo delo; hvaležni smo mu za zgled zvestobe, poguma in požrtvovalnosti, s katero je to službo opravljal".

Saje je spomnil, da je Benedikt XVI. leta 2006 v Sloveniji ustanovil tri nove škofije, in sicer v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Imenoval je tudi nadškofa Franca Rodeta za kardinala. "Slovenski škofje se zahvaljujemo Bogu za dar zaslužnega papeža Benediktu XVI., za njegovo vlogo učitelja in pastirja, ki jo je izvrstno opravil, ter za očetovsko naklonjenost, s katero je spremljal Katoliško cerkev v Sloveniji. Naj mu bo dobri Gospod bogat plačnik. Naj počiva v miru," je še sporočil Saje.

Kardinal Rode: Benedikt XVI. je bil človek pravičnosti

Zaslužni papež Benedikt XVI. je bil po mnenju kardinala Rodeta človek pravičnosti, eden najbistrejših in najzvestejših voditeljev Katoliške cerkve vseh časov. Prepričan je, da bo Benedikt XVI. nekoč razglašen za svetnika in cerkvenega učitelja. Kot teolog to nedvomno zasluži, je za Radio Ognjišče dejal Rode.

Bil je eden izmed velikih papežev, je ocenil Rode, ki je poudaril njegovo "čisto evangeljsko osebnost, v svoji ponižnosti, v svoji skromnosti in tudi v njegovi izredno ostri inteligenci, razumnosti". Bil je izredno bister človek, velik teolog in eden najčistejših likov duhovnika, škofa in papeža, ki jih je osebno poznal, pravi Rode.

"Izredno ponižen človek, miselno do kraja pošten, brez vsakega potvarjanja, brez vsake sence laži ali lažnosti v njegovem značaju ali v njegovih besedah, kristalno čist človek in kristjan," je o pokojnem papežu še povedal kardinal Rode.

Kot je dodal, pa je bil Benedikt XVI. v svoji ponižnosti pri številnih tudi nerazumljen.

Predvsem nemški mediji ga niso razumeli in zdi se mu, da je bila s tem Benediktu XVI. storjena zelo velika krivica, kar je zelo boleče občutil, to nasprotovanje njemu kot človeku in kot učitelju verske, katoliške resnice, je dejal Rode. Vse to je prenesel, je pa po mnenju Rodeta to tudi eden izmed razlogov, da se je leta 2013 odpovedal svoji vrhovni službi v Cerkvi in se umaknil.