Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medtem poteka pregled poškodovanih poslopij, med katerimi so poleg številnih stanovanj tudi šole, vrtci, bolnišnice ter politične, kulturne in znanstvene ustanove.

V Banskih dvorih še ne vedo, kako bodo krili stroške potresa z magnitudo 5,5, danes piše Jutarnji list. Kot dodaja, veliko pričakujejo od Evropske unije kot tudi od prostovoljnih prispevkov na posebnem računu Skupaj za Zagreb, na katerem bodo zbirali denar za sanacijo posledic potresa.

V potresu so poškodovani tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in cerkve. Foto: Reuters
V potresu so poškodovani tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in cerkve. Foto: Reuters

Ministri v hrvaški vladi so se odpovedali svojim plačam za marec, kar bo na poseben račun prispevalo od 350.000 do 400.000 kun (od 47.200 do 54.000 evrov). Temu zgledu so sledili tudi nekateri drugi politiki.

Tudi veleposlanik ZDA na Hrvaškem Robert Kohorst je na Twitterju potrdil, da bo "sledil hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću in hrvaški vladi ter bo prispeval svojo marčevsko plačo za pomoč prizadetim s koronavirusom in v potresu v Zagrebu". Ob ključniku #WeStandTogether je dodal, da je to najmanj, kar lahko stori, glede na to, kako so ga sprejeli na Hrvaškem.

Vrtci, šole, dijaški domovi neuporabni

V Zagrebu so ocenili, da je približno 100 vrtcev, šol in dijaških domov tako poškodovanih, da so začasno neuporabni. Večinoma gre za objekte v središču mesta, kjer so številna poslopja starejša od 100 let. Skrbi jih tudi, da morda nekaterih od teh objektov sploh ne bo mogoče sanirati.

Ministri v hrvaški vladi so se odpovedali svojim plačam za marec. Foto: Reuters
Ministri v hrvaški vladi so se odpovedali svojim plačam za marec. Foto: Reuters

V potresu so poškodovani tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in podobne institucije. Poškodovano je tudi poslopje hrvaškega sabora, tako da so se poslanci danes preselili v poslopje družbe Ina, v katerem so na zgodovinski seji 8. oktobra 1991 razglasili prekinitev vseh pravnih vezi z nekdanjo Jugoslavijo.

Več kot 180 prebivalcev Zagreba so namestili v enega izmed študentskih domov, potem ko so bili njihovi domovi močno poškodovani v prvem nedeljskem potresu.

V potresu je umrla ena oseba, še 26 pa je bilo poškodovanih, med katerimi 17 huje.

Zagreb je tudi v torek zvečer okoli 21. ure stresel potres z magnitudo 3,2, ki so ga čutili na številnih koncih mesta. Do danes zjutraj je sledila vrsta šibkejših popotresnih sunkov.

Za pomoč prizadetim

Rdeči križ Slovenije je danes iz Sklada solidarnosti nakazal 5.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresu v Zagrebu. Potres je povzročil predvsem veliko materialno škodo. Ekipe Rdečega križa Hrvaške so prizadetim prebivalcem na različne načine prihitele na pomoč. V Zvezi hrvaških društev v Sloveniji so se med prvimi odzvali in odločili pomagati prizadetim v tem potresu.V sodelovanju z Zvezo hrvaških društev v Sloveniji Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresu v Zagrebu, da svoj prispevek za akcijo "Potres Zagreb" nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:Namen: "Potres Zagreb”TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 LjubljanaSI56 0310-0111-1122-296SWIFT: SKBASI2XKoda namena: CHARSklic: SI00-96885