Sindikati so potnike že v četrtek opozorili pred zamudami in opdovedmi vlakov. Foto: Reuters
Sindikati so potnike že v četrtek opozorili pred zamudami in opdovedmi vlakov. Foto: Reuters

Stavka, ki je trajala do 11. ure po krajevnem času, je namenjena "povečanju pritiska na delodajalce", sta v današnji izjavi po povedala predstavnika sindikata EVG Cosima Ingenschay in Kristian Loroch.

"Delodajalci mislijo, da lahko ignorirajo zahteve zaposlenih, in želijo od zgoraj diktirati kolektivna pogajanja. To je nesprejemljivo," so sporočili.

EVG se pogaja v imenu 230.000 delavcev, ki zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oz. povečanje za vsaj 650 evrov mesečno.

Zaradi stavke je danes za več ur skoraj popolnoma obstal železniški promet. Tiskovni predstavnik nacionalnega železniškega operaterja Deutsche Bahn Achim Stauss je novinarjem pojasnil, da vlaki niso vozili zaradi pomanjkanja osebja. Po njegovih besedah je stavka "nepotrebna", saj pogajanja še vedno potekajo.

Državni Deutsche Bahn je zaposlenim, denimo, ponudil petodstotno zvišanje in enkratno izplačilo vsem v višini do 2500 evrov.

Motnje v prometu se bodo verjetno nadaljevale tudi po koncu stavke, je še opozoril Stauss in dodal, da je stanje na postajah ostalo mirno.

Že v četrtek je dvodnevno stavko začelo tudi varnostno osebje na letališčih Düsseldorf, Köln-Bonn in Hamburg. Po pričakovanjih naj bi v dveh dneh na račun stavke odpovedali okoli 700 poletov. Danes so se kolegom pridružili še na letališču v Stuttgartu.

Današnja stavka je zadnja v vrsti sindikalnih akcij, ki so Nemčijo zajele zaradi visoke inflacije, potem ko je ta močno okrnila kupno moč nemških delavcev. Železniški sistem je v večini obstal že marca, ko je stavko organiziral sindikat Verdi, sodeloval pa je tudi EVG.

V Nemčiji so imeli marca na letni ravni 7,4-odstotno inflacijo. Rast cen življenjskih potrebščin se je sicer nekoliko umirila, vrh je dosegla oktobra, ko je bila pri 8,8 odstotka.

Prometni kaos v Nemčiji zaradi stavke