Budva. Foto: Reuters
Budva. Foto: Reuters

Število Rusov in Ukrajincev, ki so prispeli v Črno goro od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022, že predstavlja približno 10 odstotkov prebivalstva Črne gore pred letom 2022 po navedbah poročila Mednarodnega denarnega sklada (IMF), kažejo različne ocene. Poročilo še ugotavlja, da so sorazmerno dobro preskrbljeni in premožnejši od povprečnega prebivalca Črne gore.

Ukrajinci in Rusi so lani sicer že zapuščali državo, hkrati pa je začelo prihajati več turških državljanov, pišejo črnogorski mediji.

Od novembra lani do aprila se je število Ukrajincev v Budvi na primer zmanjšalo za približno 30 odstotkov. V letu 2022 je bilo v Budvi približno 38.000 državljanov Ukrajine, že v letu 2023 pa približno 32.000, so za črnogorski časnik Pobjeda pojasnili v Turistični organizaciji Budva. Rusi so Budvo po navedbah organizacije začeli zapuščati v istem obdobju kot Ukrajinci.

Mnogi od njih so se vrnili domov ali odšli v druge države, predvsem na zahod Evrope in v Kanado, ker v Budvi niso našli priložnosti za posel ali zaposlitev.

V Budvi raste vse več hotelov, drugače pa je s stanovanji. Ponudba je slaba, cene pa izjemno visoke, je za Pobjedo pojasnil Dušan Ranković iz črnogorskega Združenja agencij za promet z nepremičninami.

Nedavno dokončana stanovanjska stavba v Budvi po njegovih besedah ponuja stanovanja po ceni 6000 evrov za kvadratni meter. Na drugih lokacijah, na primer ob obvoznici, pa se cene gibljejo od 1800 do 2600 evrov za kvadratni meter.